Coraz smaczniej
- Z roku na rok poziom rośnie. Techniki, których używają kucharze, są coraz trudniejsze - mówi Hubert Gonera, koordynator Nocy Restauracji.
Jak dodaje, już nie widać różnicy między najlepszymi restauracjami z Białegostoku a tymi z Poznania czy Gdańska.
- Za dobre pieniądze można zjeść w Białymstoku na poziomie europejskim - uważa Gonera.
A o tym każdy będzie mógł się przekonać w czasie Nocy Restauracji. Jej ideą jest zaserwowanie niecodziennych dań w przystępnych cenach. Jak mówią organizatorzy, w imprezie bierze udział 22 najlepsze białostockie lokale wybrane spośród kilkudziesięciu. Każdy przygotuje jedno danie konkursowe, które walczy o tytuł Grand Prix Nocy Restauracji.
Tradycja z nowoczesnością
Wiele z restauracji będzie podawać dania oparte na dziczyźnie, takie jak serwowana przez Cristal Restaurant & Bar polędwica z dzika z podlaskimi grzybami i espresso. Kolejna propozycja to żeberka z dzika z kiszoną kapustą w białym winie z warzywami w Makaronie na Uszy. Zamek Tykocin zaserwuje karkówkę z dzika z sosem śliwkowym podaną na puree chrzanowym z czarnuszką i glazurowanymi marchewkami.
- Moim zdaniem przyszłość kuchni polskiej to powrót do zapomnianych składników, jak tu: fioletowe marchewki czy czarnuszka. Tym się nasza kuchnia obroni, nie warto iść, jak cały świat, w pianki i molekuły - uważa szef tej kuchni Dawid Siniło.
Białostoccy kucharze w swoich popisowych daniach będą sięgać po przeróżne składniki. Pasja uraczy gości sandaczem z kaszą jęczmienną, paloną pietruszką, sosem beurre blanc, wędzonym łososiem i szparagami. Na jagnięcinę postawiły m.in. Centrum Astoria, Restauracja Online i Tokaj, który przygotuje udziec jagnięcy a'la Juhas z węgierską kaszanką, puszystym puree z grochu w sosie z agrestu i pianki z moreli.
Restauracja Trzy Beczki zaproponuje np. asiette cielęce z młodymi warzywami i sosem madera, a Pappa Grappa gicz cielęcą w sosie winnym z borowikami i suszonymi pomidorami z gruszką z puree ziemniaczanego oraz sałatką z rukoli. Wariatka zaskoczy mięsem z perliczki w wersji confit na puree dyniowym i musie buraczanym pod sosem tymiankowym z karmelizowaną w miodzie i occie gruszą i mango. Restauracji Forma zaprezentuje skoki z królika.
Pokazy i inne atrakcje
Ale specjały przygotowane z myślą o Nocy to nie wszystko. Atrakcją w każdej restauracji będą pokazy i degustacje oraz live cooking. Do wszystkich lokali będzie można bezpłatnie dojechać autobusem "ogórkiem" (wyjazd sprzed pałacu Branickich o godz. 19.30 i 21.00). O 19.30 zaplanowano też odjazd autokaru do Zamku w Tykocinie.
Miasto liczy, że kuchnia i tutejsze restauracje będą coraz większą atrakcją i zaczną przyciągać kulinarnych turystów.
- Zderzamy się z tematem niezainteresowania kuchnią regionalną wśród białostoczan, którzy są głównymi klientami - martwi się jednak zastępca biura promocji i turystyki Urzędu Miejskiego Tomasz Łotowski.
By to przełamywać, potrzebne są takie wydarzenia jak Noc Restauracji oraz zapowiedziany przez Łotowskiego rozwój szlaku kulinarnego.
Opis wszystkich dań i Restauracji: Noc Restauracji 2015
Dla Czytelników BiałystokOnline mamy do rozlosowania 2 podwójne zaproszenia na Noc Restauracji w jednym z lokali - Noc Restauracji
ewelina.s@bialystokonline.pl