
RestaurantWeek to doskonała okazja, by odkrywać nowe smaki. Hasłem tegorocznej edycji jest #BornToBeFoodie. W Białymstoku w ramach festiwalu bierze udział 17 lokali, które kuszą wyjątkowymi menu. Wśród nich znajdziemy zarówno klasyki kuchni podlaskiej, jak i propozycje z bardziej odległych zakątków świata.
Smaki, które zachwycają
Nastroje w Hotelu 3 Trio to propozycja dla miłośników klasyki w nowoczesnym wydaniu. W menu znalazły się tatar wołowy z nutą Ponzu, chrupiąca jagnięcina w panko i czarne risotto z owocami morza. Na deser podawany jest mus kawowy z truskawką oraz ptyś kawowy z praliną orzechową.
Trzy Po Trzy w Kamienicy łączy podlaską kuchnię z europejską elegancją. W festiwalowym menu można znaleźć prosciutto z kaczki na chipsie gryczanym, ossobuco z risotto szafranowym oraz owoce leśne zapiekane pod kruszonką.
Damascus to kuchnia Bliskiego Wschodu w sercu Białegostoku. Wśród propozycji na RestaurantWeek są m.in. smażone pierożki sambusek, gulasz wołowy z okrą oraz shakshuka z bakłażanem, a na deser –baklava z lodami.
QuQułka w hotelu Ibis Styles stawia na nietypowe połączenia smaków. Można tu spróbować żurku à la ramen, szarpanego żebra wołowego z kopytkami oraz tapioki z jackfruitem i mango. W wersji roślinnej dostępne są m.in. azjatyckie gołąbki z tofu i naleśnik z kokosowym budyniem.
Kurra zaskakuje kreatywnymi daniami, takimi jak fileciki z łupacza morskiego w tempurze imbirowej, policzki wołowe gotowane 12 godzin czy cytrynowa babka z espresso i karmelizowanym bananem.
Tu znajdziesz całą listę restauracji z Białegostoku: RestaurantWeek Białystok.
Festiwalowe atrakcje i promocje
Tegoroczna edycja zyskuje dodatkowy wymiar dzięki współpracy z Pepsi. Uczestnicy festiwalu mogą skorzystać z oferty napojów – Pepsi Twist on the Rocks serwowanej gratis jako uzupełnienie menu oraz Pepsi Zero Cukru dostępnej w promocyjnej cenie 6 zł. W wybranych restauracjach na pierwszy gości czeka również półlitrowa butelka Pepsi Twist na wynos. Dodatkowo goście mogą dodać do rezerwacji festiwalową herbatę Lipton w dwóch sezonowych smakach.
Konkurs na 10-lecie festiwalu
Z okazji 10-lecia festiwalu RestaurantWeek organizatorzy ogłosili wyjątkowy konkurs. Do wygrania są nagrody, które spełnią marzenia każdego Foodies – w tym 10 lat festiwalowych doświadczeń w prezencie (dwa wydarzenia rocznie) oraz wyjazd na czeską edycję festiwalu. Co tydzień wyróżniane będzie najlepsze zgłoszenie, nagradzane zaproszeniem na trwający festiwal. Aby wziąć udział, wystarczy zrobić zdjęcie, krótki filmik lub materiał na TikToka, oznaczyć go #BornToBeFoodie oraz @RWP. Szczegóły dotyczące konkursu można znaleźć na instagramie @restaurantweek_pl.
Rezerwacje dostępne na stronie: RestaurantWeek.pl.
Portal BiałystokOnline objął wydarzenie patronatem medialnym.
Przeczytaj także: Startuje wiosenna edycja RestaurantWeek. Czas na kulinarne odkrycia
24@bialystokonline.pl