GIS informuje o wykryciu bakterii Salmonella spp. w 1 z 5 próbek kontrolowanych jaj. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Nazwa produktu: Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L
Numer partii/termin przydatności do spożycia: 22/09/2024
Kod kreskowy: 5 987463 142650
Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700
Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę - Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, ul. Transportowa 11, 63-700 Krotoszyn o konieczności wycofania jaj z rynku. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
GIS apeluje o niespożywanie produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELLOZY DUROWE I JELITOWE”.
24@bialystokonline.pl