Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu na terenie całego kraju partii boczku wędzonego firmy Pekpol.
- W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego - czytamy w komunikacie GIS z dnia 18 listopada br.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Boczek Duński Wędzony
Numer partii: 24305001
Terminy przydatności do spożycia: 30.11.2024
Producent: Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301.
Producent podjął działania
Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" niezwłocznie poinformowały wszystkich odbiorców o konieczności wycofania tej partii produktu z obrotu. Dodatkowo, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania boczku ze sklepów.
Zalecenia dla konsumentów
GIS zaleca, aby osoby, które mają w lodówce boczek z numerem partii 24305001 i datą ważności do 30.11.2024, nie spożywały go. Producent oraz odpowiednie służby zajmują się już procesem wycofywania tych produktów z rynku, jednak konsumenci, którzy już zakupili taki boczek, powinni zwrócić go do sklepów, w których dokonali zakupu.
Czym jest listerioza? Jak dochodzi do zakażenia?
Jak podaje GIS spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Listerioza to choroba zagrażająca głównie kobietom w ciąży, noworodkom i osobom z obniżoną odpornością. Można się nią zarazić poprzez kontakt z wydzielinami zakażonych zwierząt takich jak bydło, owce czy drób lub poprzez spożycie skażonej żywności.
U osób dorosłych z prawidłową odpornością choroba może nie wywoływać żadnych objawów lub powodować symptomy grypopodobne takie jak gorączka, dreszcze i bóle mięśni, a także przypominające zatrucie pokarmowe m.in. biegunka, bóle brzucha, mdłości i inne objawy żołądkowo-jelitowe. Listeriozę leczy się wyłącznie antybiotykami.
24@bialystokonline.pl