Wspaniałe sery i produkty nabiałowe z rzemieślniczych serowarni, wyroby spożywcze i rękodzielnicze wprost od lokalnych dostawców oraz aromatyczna, pyszna kawa. Przed nami Podlaskie Święto Sera. Wydarzenie te odbędzie się już w najbliższą niedzielę (9 czerwca) w godzinach 10:00-16:00 w malowniczym otoczeniu Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej.
Dla każdego coś serowego!
Organizatorzy przygotowali dla nas szeroki wachlarz różnych atrakcji. Będziemy mogli porozmawiać z ponad 30 serowarami nie tylko z Podlasia, ale także z innych części naszego państwa, a nawet z Litwy. Swoje wyroby prezentować będą lokalni producenci żywności i wytwórcy rękodzieła. Wśród wystawców znajdziemy między innymi: Dębową Zagrodę, Olszański Smak, Zagrodę pod lasem, Podlasie na Wypasie, Vilmanto Sūrinė (Litwa), Augustowską Miodosytnię, Siedlisko u Gąski, Cake by Kate, Gospodarstwo Pszczelarskie Barć Podlaska oraz Małą Olejarnię Eli.
Podczas targu rozstrzygnięty zostanie konkurs na najlepszy ser Podlaskiego Święta Sera. Zaplanowano także pokazy robienia tego produktu i wyciagania korbaczy oraz liczne warsztaty, gry i konkursy dla najmłodszych uczestników wydarzenia. Nieco starsi będą mogli z bliska przyjrzeć się legendarnej leśnej bimbrowni. Czy wiedzieliście, że do pielęgnacji skórek niektórych serów wykorzystuje się właśnie produkty alkoholowe?
O strawę duchową zadba Wydawnictwo Paśny Buriat. Każdy uczestnik targów będzie miał okazję do nabycia książek o naszych lokalnych pysznościach oraz walorach przyrodniczych Podlasia. Spotkamy tu także autorów tych dzieł, między innymi Urszulę Arter i Wojciecha Koronkiewicza.
Na wszystkich kawoszy czekać będzie specjalistyczne stoisko, na którym napój ten serwowany będzie z mlekiem kozim, owczym i krowim. Ostatnią już pozycją na liście atrakcji tego wydarzenia jest możliwość zobaczenia prawdziwych wozów strażackich, zarówno nowoczesnego, jak i zabytkowego.
Cała masa serowych pyszności!
Oczywiście zaplanowano także degustację potraw z wykorzystaniem produktów nabiałowych. Ponadto, chef Patryk Chowaniak zadba o to, aby z całą pewnością nikt nie opuścił tego wydarzenia z pustym brzuchem. Przygotuje dla nas flambirowany bezpośrednio w 20 kilowym kręgu sera makaron i gar pełen gorącej zupy serwatkowej.
Wisienką na tym serowym torcie będzie gotowanie na żywo ze znanym w całej Polsce kucharzem - Karolem Okrasą. Słynie on ze swojego przywiązania do tradycji i produktów lokalnych. Zaprezentuje nam własne pomysły na zachwycające dania, które można przygotować w oparciu o rzemieślnicze sery.
24@bialystokonline.pl