Szefowie kuchni i ich specjalne nocne dania walczyli o zdobycie głównej nagrody dla najlepszej kulinarnej kreacji. Na dania można było głosować na Facebooku. Największą liczbę lajków (681) i Grand Prix Fanów Nocy Restauracji 2015 w Białymstoku otrzymał Cristal. Lokal przygotował polędwicę z dzika z selekcją podlaskich grzybów i espresso demi glace.
Drugie miejsce zajęła Restauracja Grecka Online (652 lajków). Tam głównym daniem było Tas Kebab - kotleciki z siekanej jagnięciny w przyprawach, podawane z jogurtem greckim oraz z opiekanymi ziemniaczkami. Ateński szef kuchni przygotowywał też pijane saganaki, czyli panierowany ser feta i halloumi w płonącym ouzo. Na podium znalazła się również Pasja (ostatecznie uznano 517 lajków, część odjęto). Kucharz serwował tam sandacza z kaszą jęczmienną, paloną pietruszką, sosem beurre blanc i szparagami. Dużym uznaniem uczestników Nocy Restauracji cieszył się również Zamek Tykocin, restauracja Nova i Hotel Silver.
Noc Restauracji odbyła się 29 maja. To była już jej czwarta edycja. Jak podkreślili organizatorzy, "wszystkie 22 restauracje biorące udział w Nocy Restauracji 2015 w Białymstoku przygotowały fenomenalne dania! Poziom kreacji w tym roku był bardzo wysoki".
ewelina.s@bialystokonline.pl