Białostocki Szlak Kulinarny jest inicjatywą zrzeszającą restauracje w centrum Białegostoku i producentów żywności regionalnej. Powstał on z myślą o stworzeniu konkurencyjnego produktu turystycznego w stolicy Podlasia opartego o kuchnię, która uważana jest za jedną z najciekawszych w Polsce. Kuchnia regionalna ma być jednak tylko pretekstem, by zaprosić do różnorodnych restauracji zarówno turystów jak i białostoczan.
W sobotę w godz. od 11 do 18 na Rynku Kościuszki stanie Namiot Smaków, w którym odbywać się będą wydarzenia związane z inauguracją szlaku. Szefowie kuchni restauracji Białostockiego Szlaku Kulinarnego zaprezentują gotowanie na żywo. Każdy będzie miał okazję skosztować przyrządzanych na ich oczach popisowych dań. W Namiocie Smaku wystawią się również producenci białostockich i regionalnych kulinariów. Na gości czekać będzie mapa pozwalająca poznać specyfikę naszych restauracji oraz poczęstunek świeżutkimi białysami. Największą atrakcją dnia będzie z pewnością specjalna oferta restauracji serwujących mini dania w cenie 5 zł.