Sezonowe owoce i warzywa
Warzywa i owoce, kupowane w sezonie, są nie tylko o wiele tańsze, ale także pożywne i zdrowe. Oprócz wszystkich wymienionych zalet, posiadają także inne cenne właściwości, o których wiedzą tylko nieliczni.
- To najwięksi sprzymierzeńcy pięknej skóry, włosów i paznokci. Jako źródło błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów, chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiegają starzeniu – mówią Karolina Bogusz i Milena Mioduszewska, dietetyczki z NATURHOUSE.
- Sezonowe produkty są bogatym źródłem witaminy C, ß-karotenu, witamin z grupy B (B1, B6) fosforu czy potasu – dodaje Remigiusz Filarski z Centrum Dietetyki Stosowanej.
Co jeść, by wyglądać lepiej?
- Papryka, natka pietruszki, kiszonki, porzeczki i wiele innych produktów bogatych w witaminę C zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, poprawiają przepływ krwi, dzięki czemu komórki są bardziej dotlenione, a cera uzyskuje zdrowy odcień. Z kolei antocyjany zawarte w skórkach fioletowych i ciemnoczerwonych produktów pomagają rozprawić się z cellulitem i nadmiarem tkanki tłuszczowej – podpowiadają specjalistki z NATURHOUSE. - Dużą zawartością antocyjanów odznaczają się między innymi maliny, czarne porzeczki, jeżyny, aronia, czerwona kapusta, winogrona oraz bakłażany – dodają.
Jak przekonuje Remigiusz Filarski, warzywa o lekko piekącym smaku, takie jak np. rzodkiewka, czarna rzepa czy cebula, zawierają związki siarki zapobiegające łamaniu się włosów i paznokci, brokuły w swoim składzie zawierają duże ilości kwasu foliowego, a buraki, brukselka, pietruszka i suszone owoce - żelaza niehemowego, które, w połączeniu z produktami pochodzenia zwierzęcego, zapobiegają rozwojowi niedokrwistości. Specjalista dodaje też, że w okresie jesienno-zimowym, ze względu na dużą zawartość ß-karotenu, szczególnie polecane są dynia oraz suszone morele.
Jak przyswajać sezonowe produkty?
Karolina Bogusz i Milena Mioduszewska radzą, by nie skupiać się tylko i wyłącznie na jednej grupie produktów, oczekując konkretnego efektu. Przypominają, że bardzo ważna jest różnorodność.
- Pamiętajmy, że na naszych stołach każdego dnia powinno znaleźć się przynajmniej 500 g warzyw i owoców w min. 3 kolorach. Ilość tę należy podzielić na 5 porcji w ciągu dnia. Taki rozkład przyspiesza metabolizm i ułatwia detoksykację organizmu. Najkorzystniej jest przyjmować je w formie surowej i jeśli jest to możliwe – spożywać je ze skórką – tłumaczą.
- Obróbka termiczna oraz długie przechowywanie powodują, że warzywa i owoce tracą wiele cennych związków odżywczych – wyjaśnia specjalista z Centrum Dietetyki Stosowanej.
marta.a@bialystokonline.pl