Kuchnia japońska zyskała ogromną popularność w ostatnich latach, również wśród mieszkańców Białegostoku. W naszym mieście pojawiło się wiele restauracji oferujących zarówno dobrze znane, jak i mniej popularne dania z tego regionu. Nie jest to zaskakujące, ponieważ kuchnia japońska wyraźnie różni się od smaków, do których jesteśmy przyzwyczajeni w naszym kraju. Charakteryzuje się bogactwem owoców morza i aromatycznych przypraw. Właśnie w takim stylu można było pożegnać tegoroczne wakacje w ogrodach Pałacu Branickich, gdzie odbyło się ostatnie Podlaskie Śniadanie Mistrzów tego lata.
Wydarzenie rozpoczęło się o godz. 10:00. Na miejscu pojawili się liczni białostoczanie, chętni do wypróbowania dań, które oferowały restauracje, kawiarnie oraz lodziarnie. Można było spróbować dań od takich miejsc jak Koku Sushi, Pierogarnia Soodi, White Bear Coffee, Para z Samowara, Tote Nudle, Foka Mochi, Miły Burger, Tokaj i wielu innych. Na miejscu dostępne były także stoiska firm BaoBab oraz 4 Szpaki oferujące swoje produkty. W trosce o zachowanie japońskiego klimatu, przestrzeń została ozdobiona dekoracjami inspirowanymi tym krajem.
Partnerami tej edycji są marka Mazda ODYSSEY oraz restauracja Koku Sushi, które przygotowały atrakcje dla uczestników. Jak co roku, animacje dla dzieci prowadziło Ogarnij Bazę. Firma 4 Szpaki zorganizowała warsztaty dla najmłodszych. Dzieci mogły spróbować swoich sił we wschodnich sztukach walki i wziąć udział w treningu organizowanym przez klub Urban Jiu Jitsu. Wojciech Łasiewicki ze Zmiany Klimatu umilał czas orientalną muzyką w strefie chillout. Na miejscu nie zabrakło również uwielbianej przez mieszkańców miasta ścianki do zdjęć, tematycznie dopasowanej do tej edycji.
Podlaskie Śniadanie Mistrzów odbyło się w Białymstoku po raz 18.
24@bialystokonline.pl