Podsumowano III edycję programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” organizowanego przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Zgłosiły się do niego 34 placówki z całej Polski, a kolejne 27 wyraziło chęć przedłużenia certyfikatów uzyskanych w pierwszej edycji programu. Rada ekspertów, po zakończeniu certyfikacji nagrodziła 8 szpitali, a proces recertyfikacji pomyślnie przeszło 26 placówek.
Certyfikat, który potwierdza przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego oraz możliwość zapewnienia każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym odpowiedniej opieki hospitalizacyjnej jest przyznawany na 2 lata. W tym roku otrzymały je 3 placówki z województwa podlaskiego: Szpital Wojewódzki im. kard. Stefana Wyszyńskiego w Łomży, Białostockie Centrum Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie oraz Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bielsku Podlaskim. Posiadane już wcześniej certyfikaty przedłożono zaś Uniwersyteckiemu Szpitalowi Klinicznemu w Białymstoku oraz Szpitalowi Wojewódzkiemu w Suwałkach.
- Placówki te spełniają wysokie standardy w żywieniu klinicznym co z pewnością ma wpływ na szybszy powrót pacjentów do zdrowia oraz lepsze rokowania w chorobach przewlekłych. W Szpitalach leczenie żywieniowe jest dostępne dla każdego pacjenta ze wskazaniami i jest dostosowane do indywidualnych potrzeb chorego – podkreśla prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Tymczasem polskie szpitale nadal powszechnie nie wykorzystują refundacji na diety poza i dojelitowe. Pacjenci, którzy nie mogą przyjmować diet doustnych, bardzo często po prostu głodują, podczas gdy osoba, która nie jest w stanie samodzielnie przyjmować pokarmów, powinna otrzymać leczenie poza i dojelitowe. Preparaty te są refundowane w ramach leczenia pacjenta.
- Efektywna terapia żywieniowa w leczeniu pooperacyjnym pacjenta pozwala na ograniczenie powikłań, co przekłada się na koszty leczenia i czas pobytu w szpitalu. Niestety nadal powszechne jest niedożywienie szpitalne. Wielokierunkowe konsekwencje niedożywienia przekładają się nie tylko na efekty leczenia, ale także stan zdrowotny po zakończeniu terapii – wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk.
Żywienie kliniczne to istotna część leczenia wielu chorób. Obejmuje ocenę stanu odżywienia pacjenta, ocenę zapotrzebowania na substancje odżywcze, zlecanie i podawanie odpowiednich dawek energii, białka, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody w postaci zwykłych produktów odżywczych, płynnych diet doustnych lub sztucznego odżywiania, monitorowanie stanu klinicznego i zapewnienie optymalnego wykorzystania wybranej drogi karmienia.
ewelina.s@bialystokonline.pl