GIS poinformował, że w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu "sznycel z fileta z kurczaka".
- Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - czytamy w komunikacie wydanym przez Główny Inspektorat Sanitarny.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G;
Numer partii: 2272003053;
Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021;
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno;
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn.
GIS poinformował też o działaniach, które podjęli przedsiębiorcy i organy urzędowej kontroli. - „Zakład Animex Kutno sp. z o. o. Odział K2 w Kutnie, po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella Enteritidis w produkcie sznycel z fileta z kurczaka nr partii 2272003053 rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego” – podano w komunikacie.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.
paulina.gorska@bialystokonline.pl