Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" odbył się w Białymstoku już po raz 13. Jak zawsze, celem przedsięwzięcia jest wyłonienie najciekawszych produktów tradycyjnych, które zmierzą się w ogólnopolskim finale podczas targów Polagra FOOD w Poznaniu. Kulinarne dziedzictwo jest jednym z walorów naszego regionu, który warto pielęgnować i wykorzystać jako atut rozwojowy.
Zgłoszone na konkurs wyroby oceniano w kilkunastu kategoriach. Za najlepsze uznano: produkty i przetwory mięsne - pasztet z dzika (Małgorzata Ostapowicz), produkty i przetwory z ryb - lin w śmietanie (Dorota Bernatowicz), mleczne - twarożek nadbużański czosnkowo-cebulowy (Grażyna Putkowska), miody - miód nektarowy (Stanisław Mozelewski), przetwory owocowe - ser owocowy "Oboliu Suris" (Biruta Zimnicka), warzywne - ogórek kiszony z beczki (Grażyna Konopka), zbożowe - chleb żytni na zakwasie - Ewa i Jan Czmiel), wyroby cukiernicze - pieróg wigierski (Teresa Biziewska), napoje bezalkoholowe - napój z podpiwka (Kazimierz Rogalski), alkoholowe - wino gronowe domowe (Michał Ziniewicz), inne - tałkysz-kalawe (Dżenetta Bogdanowicz), kategoria "Od Pola do Stołu" - pomidory różnych odmian (Witalis Jakoniuk).
Nominacje do Perły, o którą podlaskie produkty będą walczyły na ogólnopolskim etapie konkursu, otrzymały: kindziuk sokólski dojrzewający (Łukasz Ancypo), szczupak faszerowany pieczony w tataraku (Tomasz Siegriejeicz), klinek (Halina Raducha), Napoleon Napolenonas (Regina Pik) oraz kibiny (Danuta Bagińska).
ewelina.s@bialystokonline.pl