Wegańska Wielkanoc. Co zjeść zamiast kiełbasy i jaj?

2023.04.06 14:02
W tym roku Wielkanoc wypada 9 kwietnia, a więc zostało już niewiele czasu, by ułożyć menu dla całej rodziny i przygotować dania. Jeżeli mamy w rodzinie osoby na diecie wegańskiej, warto przemyśleć, co przygotować, aby również dla nich święta były pyszne.
Wegańska Wielkanoc. Co zjeść zamiast kiełbasy i jaj?
Fot: Pixabay
Zamiast faszerowanych jajek weganie mogą zjeść faszerowane pieczarki

Wielkanoc kojarzy się z żurkiem, białą kiełbasą, jajami i wędlinami. Są to potrawy, które zdecydowanie królują na świątecznym stole. Jednak zmieniające się nawyki i świadomość żywieniowa sprawiają, że coraz więcej osób decyduje się na dietę wegańską. Nie oznacza to jednak, że przez całe śniadanie wielkanocne będą siedzieć przy chlebie. Szeroki wybór produktów, a także minimalne zdolności kulinarne powalą odtworzyć świąteczne klasyki w wersji wege.

W niektórych przypadkach dania wegańskie otrzymamy, gdy nie dodamy do nich składników pochodzenia zwierzęcego. Na przykład sałatka jarzynowa może być w 100% wegańska, gdy zamiast zwykłego majonezu dodamy roślinny (są one dostępne w każdych popularnych dyskontach). To bardzo dobra opcja, gdyż wegański majonez ma 2 razy mniej kalorii niż zwykły.

Wegański żurek

Żurek to tradycyjne danie wielkanocne i mało kto wyobraża sobie święta bez tej zupy. W jaki sposób przygotować wegański żurek? Na pewno potrzebny jest dobry zakwas, który możemy zrobić samodzielnie lub kupić gotowy.

Składniki na zupę: 2 l bulionu warzywnego, 300 ml zakwasu żytniego, 2 ogórki kiszone, 2 łyżki chrzanu, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki świeżego majeranku, cebula, 2 łyżki oleju i kostka wędzonego tofu.

Bulion warzywny należy wlać do dużego garnka. Następnie dodajmy do niego czosnek oraz suszony majeranek. Kiedy bulion zacznie się gotować, trzeba wlać do niego zakwas. Później dodajemy chrzan i starte na tarce o drobnych oczkach ogórki. Zupę trzeba gotować na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut często mieszając. Następnie, na oddzielnej patelni podsmażmy drobno posiekaną cebulę, do której trzeba dodać pokrojone w kostkę tofu. Wszystko dodajmy do żurku, doprawmy solą i pieprzem.

Pasztet nie musi być z mięsa

Pasztet wegański można wykonać z dowolnych warzyw, wedle upodobań. Może to być pasztet z selera czy cieciorki. Można też zrobić pasztet z pieczarek, papryki oraz orzechów.

Składniki na pasztet: 150 g orzechów włoskich, 250 g pieczarek (pokrojonych w plasterki), czerwona cebula, 5 ząbków czosnku, 2 łyżki zielonej pietruszki, 2 łyżeczki tymianku, łyżka świeżego rozmarynu, 4 kulki ziela angielskiego, 3 kulki jałowca (rozgniecione), liść laurowy, 2 łyżeczki sosu sojowego, szczypta wędzonej papryki, olej do smażenia, sól i pieprz.

Aby wykonać pasztet, najpierw na rozgrzanym oleju podduś cebulę z czosnkiem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec. Gdy cebulka stanie się szklista, zwiększ ogień, dodaj pieczarki, natkę pietruszki, tymianek, rozmaryn, wędzoną paprykę i sos sojowy. Wszystko smaż 8 minut, cały czas mieszając. Następnie trzeba odłowić liść, ziele i jałowiec, a potem dodać pieprz. Gdy warzywa ostygną, trzeba zmiksować wszystko do uzyskania konsystencji pasztetu. Później trzeba zmiksować uważnie orzechy, które należy dodać do warzyw. Wszystko wlewamy do naczynia bądź keksówki i pieczemy w temperaturze 180 st. przez ok. 35 minut – wierzch pasztetu powinien się ładnie zarumienić.

Pieczarki zamiast faszerowanych jaj

Faszerowane różnymi nadzieniami jaja to jedno z podstawowych dań na wielkanocnym stole. Osoby na diecie wegańskiej mogą zamiast tego zjeść faszerowane pieczarki, które można przygotować z dowolnym farszem np. z tofu.

Do tego potrzebujemy: 20 dużych pieczarek, paczka tofu 300 g, szczypiorek, cebula, przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, pieprz ziołowy, kurkuma i olej.

Najpierw pieczarki trzeba umyć, a następnie wydrążyć je delikatnie łyżką. Później należy ugotować pieczarki na parze. Teraz pora na farsz: na rozgrzanym oleju trzeba usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać do niej posiekane pieczarki i smażyć aż do odparowania wody. Następnie trzeba dodać tofu, przyprawy i szczypiorek. Na koniec, ugotowane pieczarki nadziewamy tofucznicą. Osoby, które wolą nieco kaloryczniejsze potrawy, mogą wierzch pieczarki obsypać bułką tartą i na rozgrzanym oleju zasmażyć.

Jak zrobić wegański sernik?

Sernik to jedno z popularniejszych ciast w polskiej kuchni. Pojawia się ono na wszystkich uroczystościach i świętach, także wielkanocnych. Jednak weganie, ze względu na to, że w cieście tym dominuje twaróg, nie mogą go jeść. Ale nic straconego. Istnieje łatwy przepis, który pozwoli weganom na spróbowanie odrobiny słodkości.

Spód ciasta można wykonać z 10 suszonych (namoczonych wcześniej we wrzątku) daktyli oraz 100 g orzechów laskowych. Wszystko należy zblendować, wyłożyć na formę do pieczenia a następnie wstawić do lodówki.

Do wykonania masy "serowej" potrzebujemy: 2 szklanki nerkowców (przed namoczeniem), 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki, 1/2 szklanki syropu klonowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 300 ml mleka kokosowego, sok z całej cytryny, 3 łyżki pasty tahini, 3 łyżki octu jabłkowego, nasiona z laski wanilii, szczypta soli.

Wykonując taki sernik, najpierw należy dzień wcześniej zalać zimną wodą nerkowce. Kolejnego dnia trzeba je odcedzić, dodać wszystkie pozostałe składniki i miksować przez 10 min, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie wylewamy ją na nasz spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (bez termoobiegu). Ciasto trzeba piec przez godzinę.

Malwina Witkowska
malwina.witkowska@bialystokonline.pl

1883 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39