Tradycja na talerzach. Podlaskie KGW rywalizowały o najlepszy stół wigilijny

2024.12.16 18:00
W piątek (13 grudnia) ponad 20 Kół Gospodyń Wiejskich z Podlasia zaprezentowało tradycyjne wigilijne potrawy podczas konkursu w Nadawkach. Aromatyczne dania, piękne dekoracje i wyjątkowy klimat świąt oceniał sam Karol Okrasa z przedstawicielami samorządu podlaskiego.
Tradycja na talerzach. Podlaskie KGW rywalizowały o najlepszy stół wigilijny
Fot: Paweł Krukowski / UMWP

W podbiałostockich Nadawkach odbył się konkurs na najpiękniejszy wigilijny stół. Do rywalizacji przystąpiły 23 Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) z Podlasia, które zaprezentowały bogactwo tradycyjnych potraw, świątecznych nakryć oraz regionalnych dekoracji. Wydarzenie zorganizował podlaski samorząd, a komisji przewodniczył Karol Okrasa – znany kucharz i ambasador regionalnej kuchni.

W skład jury weszli również marszałek województwa Łukasz Prokorym, członek zarządu Bogdan Dyjuk oraz sekretarz województwa Monika Kondratowicz.

Tradycja na talerzu

– To właśnie te kulinarne dzieła przyciągają do naszego regionu turystów poszukujących smaku – podkreślił marszałek Łukasz Prokorym, dziękując uczestnikom za kultywowanie lokalnych tradycji. Bogdan Dyjuk dodał, że podlaska kuchnia jest jednym z największych skarbów regionu.

Karol Okrasa również docenił zaangażowanie KGW, twierdząc, że bez ich inspiracji i dziedzictwa nie wiedziałby, "na czym stoi" jego kultura.

Najlepsi wśród najlepszych

Zwycięzcą konkursu zostało KGW Dobry Las z gminy Zbójna, które triumfowało już drugi rok z rzędu. Wśród ich dań znalazły się m.in. buroki z miętusem, kurpiowski chleb, zawijak z makiem oraz tradycyjne "owsiaki z pępkami" – kotlety z płatków owsianych i suszonych grzybów.

Drugie miejsce przypadło KGW Orzeszki for you z Orzechowicz, a trzecie – KGW Łatki z Podłatek Dużych. Wyróżnienia otrzymały m.in. koła ze Strabli, Polanek i Pokaniewa.

Regionalne smaki i inspiracje

Podczas konkursu Teresa Zabielska z KGW Mały Płock zaserwowała m.in. zalewajkę ze śledziem, pieczone ziemniaki i kulewiak z barszczem, natomiast Zofia Oksiuta z KGW Strabella dodała litewskie akcenty, takie jak kulewiak i mirunę panierowaną parmezanem.

– Mamy tu przekrój kulinarny całego województwa, a także możliwość współpracy w przyszłości – stwierdziła Alicja Sienkiewicz-Dawidowska z KGW Ruda, która również podkreśliła, że konkurs to nie tylko kulinarna rywalizacja, ale też okazja do nauki i nawiązywania kontaktów.

Konkursowi towarzyszyły warsztaty zdobienia pierników nowoczesnymi technikami oraz występ zespołu Harmonica, który wprowadził uczestników w świąteczny nastrój. Wydarzenie to pokazało, jak bogate i różnorodne jest podlaskie dziedzictwo kulinarne, jednocześnie inspirując do jego kultywowania i dalszego rozwoju.

Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Tagi:

937 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39