W podbiałostockich Nadawkach odbył się konkurs na najpiękniejszy wigilijny stół. Do rywalizacji przystąpiły 23 Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) z Podlasia, które zaprezentowały bogactwo tradycyjnych potraw, świątecznych nakryć oraz regionalnych dekoracji. Wydarzenie zorganizował podlaski samorząd, a komisji przewodniczył Karol Okrasa – znany kucharz i ambasador regionalnej kuchni.
W skład jury weszli również marszałek województwa Łukasz Prokorym, członek zarządu Bogdan Dyjuk oraz sekretarz województwa Monika Kondratowicz.
Tradycja na talerzu
– To właśnie te kulinarne dzieła przyciągają do naszego regionu turystów poszukujących smaku – podkreślił marszałek Łukasz Prokorym, dziękując uczestnikom za kultywowanie lokalnych tradycji. Bogdan Dyjuk dodał, że podlaska kuchnia jest jednym z największych skarbów regionu.
Karol Okrasa również docenił zaangażowanie KGW, twierdząc, że bez ich inspiracji i dziedzictwa nie wiedziałby, "na czym stoi" jego kultura.
Najlepsi wśród najlepszych
Zwycięzcą konkursu zostało KGW Dobry Las z gminy Zbójna, które triumfowało już drugi rok z rzędu. Wśród ich dań znalazły się m.in. buroki z miętusem, kurpiowski chleb, zawijak z makiem oraz tradycyjne "owsiaki z pępkami" – kotlety z płatków owsianych i suszonych grzybów.
Drugie miejsce przypadło KGW Orzeszki for you z Orzechowicz, a trzecie – KGW Łatki z Podłatek Dużych. Wyróżnienia otrzymały m.in. koła ze Strabli, Polanek i Pokaniewa.
Regionalne smaki i inspiracje
Podczas konkursu Teresa Zabielska z KGW Mały Płock zaserwowała m.in. zalewajkę ze śledziem, pieczone ziemniaki i kulewiak z barszczem, natomiast Zofia Oksiuta z KGW Strabella dodała litewskie akcenty, takie jak kulewiak i mirunę panierowaną parmezanem.
– Mamy tu przekrój kulinarny całego województwa, a także możliwość współpracy w przyszłości – stwierdziła Alicja Sienkiewicz-Dawidowska z KGW Ruda, która również podkreśliła, że konkurs to nie tylko kulinarna rywalizacja, ale też okazja do nauki i nawiązywania kontaktów.
Konkursowi towarzyszyły warsztaty zdobienia pierników nowoczesnymi technikami oraz występ zespołu Harmonica, który wprowadził uczestników w świąteczny nastrój. Wydarzenie to pokazało, jak bogate i różnorodne jest podlaskie dziedzictwo kulinarne, jednocześnie inspirując do jego kultywowania i dalszego rozwoju.
24@bialystokonline.pl