Prawie sześciuset uczniów z województwa podlaskiego wzięło udział w akcji "Przyszłość na talerzu". Młodzież musiała rozwiązywać zadania, aby uratować świat przyszłości, w którym stracono wiedzę dotyczącą pochodzenia żywności.
- W tegorocznej edycji konkursu spodobał nam się temat dotyczący pochodzenia zdrowej żywności oraz ciekawa fabuła konkursu. Biorąc udział w tym wydarzeniu, nauczyliśmy się, jak sprawdzić skład produktów żywnościowych i które z nich warto wybierać ze względu na zdrowie. Uświadomiliśmy sobie, skąd pochodzi żywność i jak ważny dla naszego organizmu jest wybór zdrowych, naturalnych produktów – mówi jedna z nauczycielek Beata Szczecińska.
Program trwał prawie 7 miesięcy. Drużyny z Podlasia w tym czasie realizowały dziesiątki fabularnych zadań na podstawie scenariuszy przygotowanych przez metodyków i ekspertów związanych z żywnością.
Za swoje działania nagrodzeni zostali uczniowie z Zespołu Prywatnej Szkoły Podstawowej nr 1 i Prywatnego Gimnazjum nr 5 w Białymstoku oraz Szkoła Podstawowa w Złotorii. Dzięki udziałowi w konkursie wygrali m.in. sprzęt multimedialny, gry edukacyjne, sprzęt sportowy, warsztaty językowe itp.
Jak podają organizatorzy konkursu – Tesco dla szkół, ich badania wskazują, że uczniowie biorący udział w programie stają się znacznie bardziej świadomymi konsumentami. Kupując różnego rodzaju produkty, zwracają uwagę na ich skład a nie na markę.
justyna.f@bialystokonline.pl