Przeprowadzili oni 16 kontroli w Białymstoku, Suwałkach i Łomży. Ich celem była ocena prawidłowości i rzetelności funkcjonowania placówek gastronomicznych zlokalizowanych na wyższych uczelniach i w ich pobliżu.
- Kontrolą objęto 5 restauracji, 5 barów, 3 kluby studenckie oraz kawiarnię, pizzerię i naleśnikarnię. Uchybienia stwierdzono w 8 placówkach, co stanowi 50 procent objętych kontrolą - informuje Leszek Mironiuk, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku.
Oprócz wymienionych wyżej uchybień kontrolerzy stwierdzili też stosowanie niezalegalizowanej wagi oraz zatrudnienie pracownika nie posiadającego aktualnego orzeczenia lekarskiego do celów sanitarno-epidemiologicznych.
We wszystkich kontrolowanych placówkach sprawdzano terminy przydatności do spożycia i daty minimalnej trwałości produktów. Na 206 partii zakwestionowano 8. Terminy przekroczono, w przypadku mrożonych wyrobów kulinarnych: o 2 i 8 miesięcy, wędlin: o 22 i 63 dni, przypraw: od 1,5 do 5,5 miesiąca.
Przedsiębiorców ukarano mandatami karnymi oraz wydano żądania usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.