Salmonella i ecoli w mięsie znanej marki. GIS ostrzega przed groźnym zatruciem

2024.07.11 11:37
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w środę (10 lipca) ostrzeżenie dotyczące wykrycia dwóch rodzajów bakterii w mięsie wołowym: salmonelli i escherichia coli (STEC).
Salmonella i ecoli w mięsie znanej marki. GIS ostrzega przed groźnym zatruciem
Fot: pixabay

W badanych próbkach tatara wołowego wykryto bakterie salmonelli i escherichia coli - przekazał Główny Inspektorat Sanitarny. Jak podano, nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, gdyż grozi to zatruciem.

Groźne bakterie wykryto w partii o numerze 1801207 z terminem przydatności do spożycia do 12.07.2024. Chodzi dokładnie o tatara wołowego 200 g, którego producentem są Zakłady Mięsne Łuków S.A., weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.   

Inspektorat przekazał, że producenci niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu rozpoczęli procedurę jego wycofywania. "Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu" - zaznaczono.

Zalecenia dla konsumentów

W zaleceniach dla konsumentów wskazano, że "nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem". "W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - napisano.  

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Jak rozpoznać zatrucie salmonellozą i ecoli?

Zatrucie pałeczkami salmonelli może objawiać się od 6 godzin po zjedzeniu skażonego mięsa do nawet od 3 do 7 dni. Objawy, które powinny zaniepokoić to: bóle brzucha, biegunka, gorączka, nudności i wymioty. Zjadając skażonego tatara, można zatruć się także baterią ecoli. Okres wylęgania choroby wynosi od 1 do 10 dni, zwykle 3-4 dni. Pierwszym objawem jest biegunka, często z domieszką świeżej krwi, kurczowe bóle brzucha, wymioty, umiarkowana gorączka. Objawy trwają przeciętnie 5-7 dni.

Agata Rosińska
24@bialystokonline.pl

1112 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39