Każdy program Karola Okrasy jest dedykowany regionalnej lub historycznej specjalności. Żeby je odnaleźć, wyrusza on na kulinarne wyprawy do wybranych zakątków Polski. Odcinek zaczyna się od przedstawienia "bohatera" - czasem jest to lokalny wyrób, czasem całe danie. Karol Okrasa pokazuje sposób wytworzenia oraz walory smakowe i zdrowotne produktu. Przy okazji zaprezentowane zostaną region i miejscowość. Gościem programu jest zwykle uznana gospodyni czy wytwórca miejscowego przysmaku. Rozmawiając o miejscowej kuchni, Karol i jego gość przyrządzają pierwszą potrawę, czyli coś prostego i szybkiego. Łatwy w wykonaniu przepis będzie miał szansę trafić na stałe do kulinarnego zestawu każdej gospodyni domowej.
Przygotowywana przez Karola Okrasę druga potrawa jest autorską propozycją posiłku przyrządzonego z użyciem regionalnych lub tradycyjnych receptur, ale z produktów dostępnych w zwykłych sklepach. Powstanie danie, które połączy tradycyjne polskie smaki z wymogami nowoczesnego żywienia.
Karol Okrasa w swoich kulinarnych podróżach zawitał też do Białegostoku. Zdjęcia do programu były nagrywane na początku maja. Co pojawi się na kuchennym stole Okrasy? Dowiedzieć się będzie można 21 maja o godz. 12.40, podczas premierowej emisji programu na antenie TVP1 (23 maja o godz. 15.20 - powtórka programu).
anna.d@bialystokonline.pl