Praktyki są ważne
Przez półtora miesiąca uczniowie Zespołu Szkół Technicznych im. Władysława Andersa mieli okazję uczestniczyć w praktykach organizowanych przez firmę Lech Garmażeria Staropolska. Część z nich ma szanse na etat.
Podczas praktyk młodzi ludzie mogli zweryfikować dotychczas zdobytą wiedzę i sprawdzić swoje umiejętności. To obopólna korzyść, bowiem firmom też zależy na kształceniu pracowników, z którymi obecnie wiele przedsiębiorstw ma problem. Braki kadrowe dotyczą wielu branż.
- Uczniowie mają możliwość nauki praktycznie w każdym dziale i na każdym stanowisku, począwszy od produkcji garmażeryjnej, przez przygotowanie i obróbkę ryb czy dział sałatek i surówek – mówi Adam Zwolan, członek zarządu Lecha. - Uczą się zawodu od strony praktycznej, odpowiedzialności za produkt gotowy, jego zgodność z recepturą i smak. Mają również okazję korzystać z wiedzy i umiejętności osób pracujących w zawodzie od kilkunastu czy kilkudziesięciu lat, a jest to wiedza, którą trudno uzyskać na zajęciach w szkole.
Młodzi ludzie są zadowoleni z takiej nauki
Taka forma nauki odpowiada także młodym ludziom:
- Bardzo sobie cenię współpracę z firmą, bo dzięki niej mogę poznać branżę gastronomiczną z innej strony niż w szkole, poszerzam wiedzę na ten temat i oczywiście przyuczam się praktycznie, przygotowując wyroby gastronomiczne na wesela, cateringi itp. – mówi praktykantka. – Ale myślę też o przyszłości, bo został mi tylko rok nauki w technikum. W przyszłości chcę pracować w gastronomii i takie praktyki są nie do przecenienia.
Pracodawca wierzy, że młodzi ludzie tuż po zakończeniu szkoły zgłoszą się do nich:
- Liczymy na to, że młodzi ludzie po zakończeniu etapu edukacji będą chcieli pracować u nas – mówi Adam Zwolan. - Są już zaznajomieni z środowiskiem pracy, nawiązali prywatne kontakty z pracownikami, co bardzo ułatwia zawodowy stary w firmie. A my jesteśmy z nich bardzo zadowoleni i chętnie zaoferujemy im pracę.
Obecnie firma poszukuje do pracy osób na stanowisku garmażera oraz pomocy kuchennej.
justyna.f@bialystokonline.pl