Jak informuje rzecznik prasowy Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol Kamila Syroka, przy Zakładzie Produkcji Mleczarskiej w Mrągowie, gdzie wytwarzane są m.in. popularne napoje fermentowane Milko, powstaje najnowocześniejszy Zakład Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich w Polsce. Już ruszyły prace budowlane związane z tą jedną z największych inwestycji firmy.
Produkowane będą tu m.in. białka serwatkowe o dużej czystości i produkty z linii baby food. 6 grudnia miało miejsce uroczyste podpisanie Aktu Erekcyjnego i wmurowanie kamienia węgielnego pod budowę nowej proszkowni.
Koszt tej inwestycji oszacowano na około 400 mln zł. Planowana wydajność zakładu to 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę, a zatrudnienie w nowej proszkowni ma znaleźć prawdopodobnie 100 osób.
Wykonawcą części budowlanej inwestycji jest firma Budimex SA, a technologie zapewni GEA Polska. Planowane uruchomienie Zakładu Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich w Mrągowie to lata 2018/19.
monika.zysk@bialystokonline.pl