Nieprawidłowości polegały na: naruszeniu przepisów dotyczących uwidaczniania informacji o cenach w tym oznaczania produktów ceną bezpośrednio na opakowaniu (w 6 placówkach), oferowaniu klientom przeterminowanych środków spożywczych (w 2 placówkach), posiadaniu surowców do produkcji potraw po upływie dat minimalnej trwałości i terminów przydatności do spożycia (w 1 placówce), posługiwaniu się wagą elektroniczną z nieaktualną cechą legalizacji (w 1 placówce).
Jak informuje Leszek Mironiuk, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku, łącznie sprawdzono przestrzeganie terminów przydatności do spożycia i dat minimalnej trwałości 170 partii środków spożywczych, z uwagi na przekroczenie terminów zakwestionowano 9 partii, co stanowi 5,3% zbadanych.
W wyniku kontroli nałożono 5 grzywien w formie mandatów karnych oraz wydano 7 żądań mających na celu usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości.