Na opakowaniu żywności musimy znaleźć następujące informacje: termin przydatności do spożycia lub datę minimalnej trwałości, ilość składników i ich wykaz. Umieszczone na opakowaniu informacje nie mogą wprowadzać w błąd, dlatego na przykład na kartonie powinniśmy znaleźć jasną informację, czy kupujemy "napój" czy też "sok", a może "nektar".
W przypadku innej ceny tego samego produktu na półce i w kasie, mamy prawo do zakupu po cenie, jaka widnieje na półce. Wybierając produkty z gratisem, sprawdźmy czy rzeczywiście jest on darmowy.
Reklamując nieświeżą czy przeterminowaną żywność musimy przestrzegać następujących terminów - paczkowaną można reklamować w terminie 3 dni od chwili otwarcia, natomiast produkty spożywcze sprzedawane luzem - 3 dni od momentu zakupu.
Gdy potrzebujemy gotówki przed świętami, warto być ostrożnym w przypadku ofert "szybkich i tanich" pożyczek, proponowanych w szczególności nie przez banki. Trzeba dokładnie przeanalizować umowę i sprawdzić, czy nie kryją się w niej jakieś "haczyki".