Stoisko Mlekovity cieszyło się dużą popularnością i było licznie odwiedzane przez przedstawicieli firm zarówno z Polski, jak i zza granicy. Spółdzielnię i produkowane przez nią wyroby nagrodzili jurorzy kilku, towarzyszących targom konkursów.
Kolegium Naukowe Programu Poznaj Dobrą Żywność przyznało ten znak całej gamie produkowanych przez Mlekovita wyrobów. Znak otrzymały: Śmietanka UHT 30% tłuszczu, Mleczko zagęszczone niesłodzone, Miss Figura, Trusko Vita, Vani Vita, Choco Vita, Darek Waniliowy, Darek truskawkowy, Darek homogenizowany. Wręczenie nagród odbyło się 20 września.
Głównym celem Programu PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Znak PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność przyznawany jest tylko wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych. Oznaczenie to ma również na celu podnoszenie zaufania konsumenta do produktu żywnościowego poprzez informację o jego wysokiej i stabilnej jakości. Natomiast produkowane przez Mlekovita Masło Ekstra otrzymało Wyróżnienie Specjalne w konkursie Mister Eksportu Produktów Żywnościowych.
Dariusza Sapińskiego, prezesa SM Mlekovita, uhonorowano prestiżowym Złotym Laurem w konkursie "Alimentorum Fabricator Optimus - Wzorowy producent Żywności", organizowanym przez Korporację Producentów Żywności - Klub Promocji Jakości w Poznaniu oraz Akademię Rolniczą w Poznaniu. Złoty Laur przyznawany jest wybitnym producentom żywności za szczególne osiągnięcia w dziedzinie przetwarzania surowców zwierzęcych i roślinnych, wytwarzanie produktów najwyższej jakości, kreowanie marki firmy przez odwołanie się do tradycji oraz za wykazywanie wyjątkowej przedsiębiorczości w działaniu w warunkach gospodarki wolnorynkowej.
Sm Mlekovita jako firma otrzymała również statuetkę i certyfikat "Alimentorum Fabricator Optimus-Wzorowy Producent Żywności Eko". Nagrody przyznawane są firmom, które wytwarzają żywność najwyższej jakości, zgodnie z normami ISO dotyczącymi ochrony środowiska naturalnego i innymi wymaganiami w tej dziedzinie.