Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej, które odbywają się w Supraślu to już tradycja naszego regionu. Wydarzenie z 25-letnią historią ponownie przyciągnęły tłumy miłośników regionalnych smaków. Nic dziwnego. Supraśl jest w końcu uznawany przez wielu za stolicę babki oraz kiszki ziemniaczanej. W tym roku, oprócz głównej konkurencji, organizatorzy zaprosili do rywalizacji o najsmaczniejszy chłodnik oraz nalewkę. Na miejscu obył się również kiermasz produktów regionalnych, na którym można było zakupić rękodzieło oraz lokalne produkty.
W kategorii indywidualnej konkursu na najpyszniejszą kiszkę ziemniaczaną zwyciężyła białostoczanka Zofia Amielańczyk, zdobywając uznanie jury za swoje danie. Drugie miejsce przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich Popławce, natomiast trzecie miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Gabrysinie. Najlepsza kiszka ziemniaczana została przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Brzozowianki. Na drugim miejscu znalazło się danie autorstwa Oli Nazaruk, a trzecie miejsce przypadło Eleonorze Kosk. Łącznie do rywalizacji w kategorii indywidualnej zgłosiło się 21 wytwórców.
W kategorii grupowej to publiczność wyłoniła zwycięzców w przygotowaniu najlepszej babki i kiszki ziemniaczanej. Na pierwszym miejscu stanęła Kuźnia Smaków w Studziankach, zdobywając uznanie za oba dania. Drugie miejsce w kategorii kiszki ziemniaczanej przypadło Podlaskiemu Kąskowi Łapy, natomiast za najlepszą babkę ziemniaczaną nagrodzono Restaurację Kawelin z Białegostoku. Trzecie miejsce zdobył Zajazd Leśny w Czarnej Białostockiej, doceniony zarówno za babkę, jak i kiszkę ziemniaczaną.
Wydarzenie zamknęły koncerty muzyczne. Na scenie w Supraślu wystąpił Jorrgus oraz Mig. Gwiazdą wieczoru był zespół Czerwone Gitary.
24@bialystokonline.pl