Białostocki Szlak Kulinarny jest inicjatywą zrzeszającą restauracje w centrum Białegostoku i producentów żywności regionalnej. Powstał z myślą o stworzeniu nowego produktu turystycznego opartego o kuchnię podlaską, która uważana jest za jedną z najciekawszych w Polsce.
Kuchnia regionalna ma być jednak tylko pretekstem żeby zaprosić do różnorodnych restauracji zarówno turystów jak i białostoczan. Na szlaku bowiem nie będzie brakować egzotycznych restauracji (azjatyckiej, węgierskiej czy śródziemnomorskiej).
Oficjalna inauguracja - już 9 października. Wtedy w namiocie smaku na Rynku Kościuszki odbędą się prezentacje gotowania na żywo szefów kuchni restauracji Białostockiego Szlaku Kulinarnego. Goście poznają mapę Szlaku opisującą specyfikę wchodzących w jego skład restauracji. Wszyscy też będą mieli możliwość spróbowania świeżutkich białysów i przyrządzanych na ich oczach popisowych dań restauracji Białostockiego Szlaku Kulinarnego.