Z dnia na dzień przyszła do nas jesień. Będziemy przyswajali ją aż do 21 grudnia. To czas, kiedy wiele osób przeziębi się lub zachoruje. Są jednak sposoby na to, żeby dobre samopoczucie nas nie opuszczało.
Przede wszystkim korzystajmy z warzyw i owoców sezonowych. Niech w kuchni zagoszczą dynia, cukinia, bakłażan i wszelkiego rodzaju kabaczki oraz czerwona papryka. Z tych produktów można przyrządzić np. leczo lub zupy-kremy. Natomiast do mlecznych bądź jogurtowych koktajli nie żałujmy malin, borówek, jabłek lub gruszek. Koniecznie z dodatkiem rozgrzewających przypraw takich jak np. imbir.
Kolejna rzecz – nie wychodźmy z domu bez śniadania. Pierwszy posiłek dnia pewien być energetyczny i treściwy. Najlepiej przygotować go na ciepło. Gdy brakuje nam czasu, warto ugotować owsiankę na mleku z dodatkiem cynamonu oraz świeżych owoców lub domowej konfitury. Płatki owsiane można zastąpić równie sycącą kaszą jaglaną lub pełnoziarnistym ryżem.
Poza tym wybieramy produkty, które mają w swoim składzie witaminę D. Gdy brakuje nam słońca, które pomaga wyprodukować w organizmie tę witaminę, wzbogaćmy dietę w mleko i produkty mleczne, czyli jogurty, kefiry, maślankę oraz ser żółty. Dieta powinna zawierać także jaja oraz tłuste ryby (makrelę lub śledzia).
Warto też postawić na probiotyki. Specjaliści z Polskiej Izby Mleka wskazują, że dobrym źródłem tych bakterii jest mleko i jego przetwory. Wzmacniają one system immunologiczny organizmu i pełnią funkcję tarczy ochronnej przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, uniemożliwiając im namnażanie się i przedostanie się do krwi.
dorota.marianska@bialystokonline.pl