Luzowanie obostrzeń
Restauracje po raz pierwszy od 24 października 2020 r. mogą w pełni legalnie przyjąć klientów w lokalu. Przez ponad siedem miesięcy pozostawały zamknięte, a jedzenie mogły wydawać jedynie na wynos. Minęło równe 216 dni od kiedy Polacy ostatni raz mogli zjeść wewnątrz restauracji.
Poluzowanie w gastronomii wynika z rozporządzenia Rady Ministrów zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, które weszło w życie 15 maja. Zgodnie z nim, od piątku (28.05) restauracje oraz placówki gastronomiczne mogą przyjmować klientów wewnątrz swoich lokali, a nie tylko w ogródkach na świeżym powietrzu, jak to się odbywa od 15 maja.
Reżim sanitarny
Wznowienie działalności wewnątrz lokali musi się odbywać w ścisłym reżimie, a restauratorzy zobowiązani są przestrzegać wytycznych sanepidu. Oznacza to, że w środku lokalu goście mogą zająć połowę miejsc. Ponadto obowiązuje dystans między stolikami - zajęty może być co drugi, a odległość między nimi musi wynosić co najmniej 1,5 m. Wyjątek stanowią stoliki przy których znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.
W restauracjach mogą się także odbywać imprezy okolicznościowe np. wesela czy komunie, ale uczestniczyć w nich może do 50 osób. Do limitu nie wliczają się osoby w pełni zaszczepione przeciw COVID-19.
Poza restauracjami, od piątku wznowić działalność mogą także pływalnie, siłownie czy kluby fitness.
malwina.witkowska@bialystokonline.pl