Polska Izba Mleka rekomenduje wszystkim nam żółte sery. Specjaliści podkreślają, że wzmacniają one odporność i dodają energii. Poza tym to doskonałe źródło wapnia. Już jeden plasterek żółtego sera dostarcza 160-200 mg tego cennego pierwiastka, który buduje układ kostny w młodym wieku i przeciwdziała powstaniu osteoporozy u starszych osób.
- Dzięki witaminom A, D i z grupy B oraz minerałom takim jak: cynk i miedz oraz wysokiej zawartości białka organizm jest w stanie budować naturalną odporność przed wirusami i bakteriami, zwłaszcza w okresie jesiennych przeziębień. Co więcej zawarty w serze kwas linolowy CLA, ochroni nas przed miażdżycą, nowotworami - przekonuje Monika Sieczko z Polskiej Izby Mleka.
Ponadto niewiele osób wie, że ser poprawia humor. Zawiera on tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Możemy także znaleźć w nim chrom, który wycisza i łagodzi napięcia oraz magnez wpływający na poprawę nastroju, pamięci i funkcje poznawcze.
Żółty ser to również jedno z najbardziej bogatych źródeł witaminy K, która jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu i kości.
dorota.marianska@bialystokonline.pl