Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2023-05-28
Zielone Świątki to potoczna nazwa uroczystości Zesłania Ducha Świętego.
Festyn etnograficzny w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej organizowany jest rokrocznie w dniu, w którym wypada to ruchome święto. Przyjadą zespoły ludowe, będzie kiermasz sztuki ludowej i regionalnych kulinariów, warsztaty i pokazy dla dorosłych i dzieci.
Skansen zaprasza w niedzielę, 28 maja od godziny 11.00 do 17.00.
W kulturze ludowej to zakończenie okresu zimowego - początek lata, a symbolem Zielonych Świątek, co znalazło odbicie w nazwie, jest zieleń - liście tataraku, które dawniej rozsypywano na podłodze w izbie oraz zielone gałęzie brzozy, lipy i klonu. Zielonymi gałązkami majono też pola.
Jednym ze zwyczajów ludowych towarzyszących Zielonym Świątkom było „chodzenie z królewną” lub „wodzenie kusta” (zwyczaj wywodzący się z Polesia), mające chronić uprawy przed zniszczeniem, zapewnić dobre plony. W tym roku podczas „Zielonych Świątek w Skansenie” widowisko obrzędowe „wodzenie kusta” odtworzy zespół „Żemerwa”.
Będzie też, jak co roku, wiele innych atrakcji, między innymi: Przegląd Kapel i Śpiewaków Ludowych Województwa Podlaskiego, jarmark, na którym można będzie kupić prace twórców ludowych i smakołyki podlaskiej kuchni, pokazy etnograficzne (tłoczenie oleju, plecionkarstwo, wypał dziegciu czy wyrób pojemników z kory), warsztaty edukacyjne dla najmłodszych.
Program festynu „Zielone Świątki w Skansenie” 2023
11.00-15.00 - Przegląd Kapel i Śpiewaków Ludowych Województwa Podlaskiego
15.00-16.00 - Widowisko obrzędowe „Wodzenie kusta” (zespół „Żemerwa”)
16.30-16.50 - Koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Kurpie Zielone”
11.-17.00 - Pokazy i warsztaty rzemieślnicze: plecionkarstwo (słoma żytnia, wiklina) tłoczenie oleju, wypał dziegciu, wyrób pojemników z kory, wyrób mioteł
11.00-17.00 - Pokazy Podlaskiego Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznych „Trzaskawica”
11.00-17.00 - Warsztaty wykonywania świec woskowych
11.00-17.00 - Podlaskie Targi Ekonomii Społecznej
11.00-17.00 - Jarmark rękodzieła ludowego i regionalnych kulinariów