Niedziela Wielkanocna
Niedziela Wielkanocna rozpoczyna się od mszy rezurekcyjnej odprawianej we wczesnych godzinach porannych, najczęściej o 6.00. Zapowiada ją bicie w dzwony, głoszące, że Chrystus zmartwychwstał. Msza ta rozpoczyna się od uroczystej procesji z Najświętszym Sakramentem - począwszy od symbolicznego Grobu Pańskiego, następnie wokół kościoła i kończąc przy ołtarzu. W procesji niesiona jest również figura Chrystusa Zmartwychwstałego.
Po mszy rezurekcyjnej wierni zasiadają w gronie rodziny do uroczystego śniadania wielkanocnego, rozpoczynającego się modlitwą oraz życzeniami. Wśród potraw spożywanych w trakcie śniadania wielkanocnego obowiązkowo powinna znaleźć się tzw. święconka, czyli pokarmy poświęcone przez kapłana w Wielką Sobotę.
Wierni świętują przez cały dzień - w gronie rodziny, znajomych i przy suto zastawionym stole.
Lany Poniedziałek
Pierwotnie zwyczaj ten związany był z radością z odejścia zimy i budzącej do życia przyrody, a polewanie wodą miało zapobiegać chorobom i sprzyjać płodności. Z tego powodu wodą polewano szczególnie dziewczęta.
Tradycją Poniedziałku wielkanocnego na wsiach było także robienie psikusów sąsiadom - zamieniano bramy, na dachach umieszczano narzędzia rolnicze, chowano wiadra na wodę.
Śmigus-dyngus we współczesnej wersji polega na wzajemnym oblewaniu wodą, przy czym największą popularnością cieszy się wśród młodzieży.
Oba świąteczne dni są ustawowo wolne od pracy.
ewa.r@bialystokonline.pl