Święta Wielkanocne to czas spotkań z najbliższymi i odpoczynku od codziennych obowiązków. Aby w pełni z tego skorzystać i zasiąść do suto zastawionego świątecznego stołu, trzeba spędzić w kuchni nawet kilka dni. Z pomocą coraz częściej przychodzą firmy cateringowe, które przed świętami mają ręce pełne roboty.
- Do tej pory tego typu usługi były domeną restauracji. Obecnie są to jednoosobowe firmy tworzone przez gospodynie domowe, które z kulinarnej pasji uczyniły sposób na życie. Takie firmy specjalizują się w produkcji jednego rodzaju produktu, np. ciast – mówi Przemysław Klemczak z jednego z ogólnopolskich serwisów internetowych, na którym można znaleźć oferty dotyczące usług cateringowych.
Jak wynika z badań, na przygotowanie ubiegłorocznych Świąt Wielkanocnych przeciętna polska rodzina wydała od 300 do 500 zł. Tyle samo będzie nas kosztował catering. Przeciwnicy świąt "na wynos" przekonują jednak, że w czasach, w których większość prac wykonują za nas sprzęty kuchenne, a na sklepowych półkach piętrzą się produkty niezbędne do przygotowania większości z nich, wyręczanie się cateringiem jest szczytem lenistwa.
- Przygotowanie większości wielkanocnych potraw nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Wystarczy wybrać do swojego świątecznego menu te, z którymi nie będziemy mieć problemu – radzi Paulina Krajewska, autorka bloga kulinarnego.
Najlepszym sposobem na świąteczne menu wydaje się zatem pójście na kompromis: przygotowanie części potraw w zaciszu własnej kuchni, a w przypadku tych bardziej praco- i czasochłonnych – skorzystanie z pomocy firmy cateringowej.
lukasz.w@bialystokonline.pl