Coraz mniej Krowarzyw w Polsce
Krowarzywa to sieć barów szybkiej obsługi, która zyskała dużą popularność dzięki oferowaniu zdrowych, wegańskich burgerów, wrapów oraz sałatek. Pierwszy lokal powstał 10 lat temu przy ul. Hożej w Warszawie i od razu zyskał szerokie grono fanów, o czym świadczyła często długa kolejka.
Z biegiem czasu sieć rozwijała się, otwierając kolejne lokale w Warszawie oraz w innych miastach, takich jak Białystok, Gdańsk, Poznań, Rzeszów i Szczecin. Kulminacyjnym momentem było posiadanie 22 barów na terenie całego kraju, co dowodziło ogromnego zainteresowania wegańską kuchnią.
Niestety, pandemia i kryzys gospodarczy wpłynęły negatywnie na rozwój sieci, a wiele barów Krowarzywa musiało zamknąć swoje podwoje. Obecnie działa tylko połowa z pierwotnej liczby, czyli 11 barów, które znajdują się w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu, Rzeszowie i Szczecinie. Poza Białymstokiem, Krowarzywa zostały zamknięte w m.in. Toruniu, Rzeszowie, Wrocławiu.
Sieć od dłuższego czasu stara się zachęcić nowych klientów do odwiedzenia ich lokalu. Co rusz wymyślają różne nowe propozycje - widać, że starają się zachować "przy życiu" resztę barów. Ponadto subiektywnie mówiąc, Krowarzywa w Białymstoku nie dorównywały poziomem do lokali w Warszawie. Zarówno obsługa, jak i jakość pozostawiała wiele do życzenia.
Kto przejął lokal?
W Białymstoku lokal przy ul. Sienkiewicza 14 przejęła nowa firma - PizzaProsta. Knajpę otworzyła 28 kwietnia. Firma szczyci się przede wszystkim swoim długo dojrzewającym ciastem, które produkują zgodnie z autorską recepturą.
- Do jego produkcji używamy mieszanki najwyższej jakości mąk. Aby umożliwić ciastu powolne dojrzewanie, dodajemy tylko niewielką ilość suchych drożdży i oliwę, po czym kontrolujemy proces przez min. 24 godzin. Dzięki temu, po upieczeniu, twoja pizza będzie chrupiąca na zewnątrz i puszysta w środku. Stała temperatura wypieku odpowiada za niezmienny smak. Nasza pizza to zupełnie innowacyjny produkt na podlaskim rynku - zachęca PizzaProsta.
Pizzeria oferuje 10 różnych rodzajów pizz. Bez względu na wybór, każda pizza jest w takim samym, standardowym rozmiarze, sugerowanym dla jednej osoby. Najtańszą opcją jest pizza z sosem i serem mozzarella, którą można zamówić za 29,90 zł. Dla tych, którzy chcą wzbogacić swój posiłek o dodatkowe składniki, pizzeria oferuje opcje z mięsem lub warzywami w cenie 36,90 zł. Oprócz pizzy, w lokalu można zamówić także 3 rodzaje sałatek, które kosztują 26,90 zł.
Lokal jest otwarty od poniedziałku do czwartku w godz. 11.00-22.00, w piątek i sobotę w godz. 11.00-23.00, a w niedzielę w godz. 10.00-22.00.
malwina.witkowska@bialystokonline.pl