Tegoroczna edycja Nocy Restauracji zapowiada się wyjątkowo aromatycznie. Wszystko to za sprawą tematu przewodniego, jakim są "Zioła i przyprawy świata". Gotowe mieszanki czy przyprawy sprowadzane z najdalszych zakątków świata są w tej chwili towarem ogólnodostępnym, a co za tym idzie pospolity majeranek i ziele angielskie przestają zachwycać przeciętnego smakosza.
Egzotycznie brzmiące przyprawy, takie jak Ras el hanout, pimenton dulce czy garam masala, stają się coraz częstszymi aromatami spotykanymi w polskich restauracjach. Podczas tegorocznej Nocy Restauracji nie zabraknie także ziół nieco zapomnianych, takich jak macierzanka czy kozieradka, które wieki temu gościły na polskich stołach, a teraz zyskują na świeżości w nowoczesnych odsłonach. Dzięki nadzwyczajnemu bogactwu świata ziół i przypraw inspiracji jest nieskończenie wiele, a jedynym ograniczeniem w tworzeniu Nocnych Dań jest wyobraźnia szefów kuchni. W pojedynku na najsmakowitsze potrawy z przyprawami w roli głównej zmierzą się, jak co roku, mistrzowie gotowania z całej Polski.
Jakościowe produkty, pokazy live cooking, możliwość porozmawiania z autorami najlepszych dań i w wielu miejscach towarzysząca kolacji muzyka na żywo, na pewno będzie też smacznie. Do wzięcia udziału w imprezie zachęcają również atrakcyjne ceny oferowanych dań. Nocna oferta będzie dostępna od godz. 18.00 do 2.00 lub do ostatniego gościa. BiałystokOnline patronuje wydarzeniu.
Restauracje, które biorą udział w wydarzeniu, i szczegółowe informacje, jakie dania oferują: Noc Restauracji 2016.
Konkurs: Noc Restauracji
ewelina.s@bialystokonline.pl