Uwaga na mrożone warzywa. Mogą zawierać groźną bakterię – kilka osób już zmarło

2018.07.11 11:42
W niektórych mrożonych warzywach może się znajdować groźna bakteria Listeria monocytogenes. Spowodowała już śmierć kilku osób na całym świecie.
Uwaga na mrożone warzywa. Mogą zawierać groźną bakterię – kilka osób już zmarło
Fot: pixabay.com

Jak podaje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności bakteria Listeria monocytogenes tylko od 15 czerwca spowodowała śmierć 9 osób w Danii, Finlandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji i Austrii (póki co w Polsce jeszcze do tego nie doszło). Odnotowano łącznie prawie 50 przypadków zakażenia tą bakterią. Wykryto ją w mrożonkach wyprodukowanych w 2016, 2017 i 2018 roku. A więc problem jest bardzo duży.

"Aby zmniejszyć ryzyko infekcji, konsumenci powinni dokładnie gotować niegotowe do spożycia mrożone warzywa, nawet jeśli produkty te są powszechnie spożywane bez gotowania (np. w sałatkach i koktajlach). Dotyczy to szczególnie konsumentów najbardziej narażonych na listeriozę - takich jak osoby starsze, kobiety w ciąży, noworodki i dorośli z osłabionym układem odpornościowym" - informuje EFSA.

Także Główny Inspektor Sanitarny apeluje, by nie dodawać mrożonych warzyw do potraw i "zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu".

Zakażenie bakterią Listeria monocytogenes objawia się podobnie jak grypa bądź zapalenie dróg moczowych. U kobiet w ciąży może doprowadzić do śmierci płodu oraz poronień. U osób starszych zaś na skutek zakażenia może dojść do zapalenia opon mózgowych czy sepsy.

Prawdopodobnym źródłem zatruć jest kukurydza słodka.

Justyna Fiedoruk
justyna.f@bialystokonline.pl

812 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39