Jak podaje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności bakteria Listeria monocytogenes tylko od 15 czerwca spowodowała śmierć 9 osób w Danii, Finlandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji i Austrii (póki co w Polsce jeszcze do tego nie doszło). Odnotowano łącznie prawie 50 przypadków zakażenia tą bakterią. Wykryto ją w mrożonkach wyprodukowanych w 2016, 2017 i 2018 roku. A więc problem jest bardzo duży.
"Aby zmniejszyć ryzyko infekcji, konsumenci powinni dokładnie gotować niegotowe do spożycia mrożone warzywa, nawet jeśli produkty te są powszechnie spożywane bez gotowania (np. w sałatkach i koktajlach). Dotyczy to szczególnie konsumentów najbardziej narażonych na listeriozę - takich jak osoby starsze, kobiety w ciąży, noworodki i dorośli z osłabionym układem odpornościowym" - informuje EFSA.
Także Główny Inspektor Sanitarny apeluje, by nie dodawać mrożonych warzyw do potraw i "zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu".
Zakażenie bakterią Listeria monocytogenes objawia się podobnie jak grypa bądź zapalenie dróg moczowych. U kobiet w ciąży może doprowadzić do śmierci płodu oraz poronień. U osób starszych zaś na skutek zakażenia może dojść do zapalenia opon mózgowych czy sepsy.
Prawdopodobnym źródłem zatruć jest kukurydza słodka.
justyna.f@bialystokonline.pl