Historia warzenia piwa w Białymstoku zaczyna się w roku 1768. To właśnie wtedy hetman Jan Klemens Branicki wybudował zakład piwowarski. Przez lata zakład w Dojlidach przechodził liczne perturbacje i często zmieniał właścicieli. Browar należał m.in. do rodu Rüdigerów, rodziny Lubomirskich oraz państwa polskiego. W końcu lat 20. dojlidzki browar zajmował siódme miejsce pod względem produkcji piwa w kraju i był największym tego typu zakładem na ścianie wschodniej. W 2003 roku browar stał się własnością Kompanii Piwowarskiej, która na Podlasiu postawiła przede wszystkim na produkcję i promocję piwa Żubr.
- Żubr to piwo, które wywodzi się z Podlasia, ale zrobiło ogromną karierę w całej Polsce i w tej chwili jest drugą najlepiej sprzedającą się marką piwa. To najlepszy dowód na to, że nasz region ma mnóstwo do zaoferowania. Mamy jednak nadzieję, że Żubr wciąż pozostaje też ulubionym piwem mieszkańców Podlasia - mówi Jacek Winiarski, dyrektor Browaru Białystok.
Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara obchodzony jest od 2007 roku. Jest świętem napoju, o którym wzmianki pojawiają się już w dokumentach z czasów starożytnego Egiptu i Mezopotamii, a w niektórych krajach, np. w Czechach, Niemczech czy Irlandii, stanowi istotny element kultury.
anna.d@bialystokonline.pl