Inflacja spada, ceny rosną
Spośród siedemnastu kategorii, uwzględnionych w comiesięcznym raporcie "Indeks cen w sklepach detalicznych" w maju najmocniej podrożały warzywa – o blisko 40% rok do roku (rdr). Analiza przeprowadzona przez UCE RESEARCH i Uczelnię WSB Merito obejmowała blisko 100 najpopularniejszych produktów codziennego użytku wybieranych przez konsumentów.
W kwietniowym rankingu kosztów, warzywa zajęły 2. miejsce, zanotowawszy wzrost o blisko 36% w porównaniu z rokiem poprzednim. Również w marcu były drugą najdroższą kategorią, odnotowując wzrost na poziomie prawie 40% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Ceny warzyw na rynku są uzależnione od wielu czynników, takich jak popyt i podaż, jakość surowca, warunki pogodowe oraz możliwości i warunki sprzedaży. Dodatkowy wpływ na wzrost cen mają rosnące koszty produkcji, transportu i pracy, związane między innymi ze wzrostem płacy minimalnej.
W minionym roku produkcja warzyw w Unii Europejskiej spadła o 10% w porównaniu z rokiem poprzednim, głównie z powodu suszy i sytuacji hydrologicznej, która dotknęła Europę, w tym Polskę. Niestety, ta sytuacja nadal utrzymuje się i pogarsza. Zgodnie z ekspertem, jeśli ta sytuacja będzie się utrzymywać przez dłuższy czas, co wszystko wskazuje, ceny warzyw w sklepach jeszcze bardziej wzrosną.
Najbardziej podrożała marchew
Spośród blisko 100 badanych produktów, największy wzrost cen w porównaniu z rokiem poprzednim odnotowano w przypadku marchwi, która podrożała o blisko 134%. Na drugim miejscu tego zestawienia znalazła się cebula ze wzrostem o prawie 107%, a czwarte miejsce zajęła papryka z niecałymi 51% wzrostem.
Obecnie zapasy warzyw, takich jak cebula czy marchew, są znacznie mniejsze niż rok wcześniej. Taka sytuacja będzie trwać do momentu, gdy większe ilości tych warzyw pojawią się na rynku z tegorocznych zbiorów.
W okresie wzrostu i zbioru papryki w Polsce, czyli od końca lipca do początku stycznia, przy sprzyjających warunkach pogodowych ceny tego warzywa nieco spadną.
Cena kapusty obniżyła się o nieco ponad 46%, a ziemniaków o niecałe 2% w porównaniu z rokiem poprzednim. Takie spadki mogą być wynikiem obecnego sezonu na te rodzaje warzyw. Od początku maja dostępne są krajowe młode ziemniaki, a także tegoroczna kapusta. To może być powodem obniżenia cen tych produktów.
Kiedy czeka nas spadek?
W kolejnych miesiącach ceny krajowych warzyw mogą być wyższe niż rok wcześniej, z uwagi na wzrost kosztów zarówno uprawy, jak i zbioru. Istotnym czynnikiem wpływającym na te ceny będą warunki pogodowe w okresie letnim oraz wolumen produkcji. Warto zauważyć, że mamy do czynienia z wieloma niewiadomymi. Chociaż wiele wskazuje na to, że szczyt cen już za nami, to jednak możemy spodziewać się, że ich poziom będzie utrzymywał się powyżej poziomu z roku poprzedniego.
Tendencja spadkowa szczególnie będzie widoczna, gdy sezon krajowych warzyw w Polsce osiągnie swój szczyt, o ile nie wystąpią ekstremalne warunki pogodowe, które utrudniłyby zbiorów. Jednak warto pamiętać, że ceny będą również kształtowane przez zainteresowanie naszymi produktami ze strony innych krajów, takich jak Ukraina, Hiszpania czy inne państwa europejskie.
Jeśli popyt na nasze warzywa będzie utrzymywał się na wysokim poziomie, to również ceny pozostaną wysokie. Istotnym czynnikiem wpływającym na ceny będzie także dostępność pracowników sezonowych, którzy odgrywają ważną rolę w procesie zbiorów.
malwina.witkowska@bialystokonline.pl