W badanych próbkach tatara wołowego wykryto bakterie salmonelli i escherichia coli - przekazał Główny Inspektorat Sanitarny. Jak podano, nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, gdyż grozi to zatruciem.
Groźne bakterie wykryto w partii o numerze 1801207 z terminem przydatności do spożycia do 12.07.2024. Chodzi dokładnie o tatara wołowego 200 g, którego producentem są Zakłady Mięsne Łuków S.A., weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
Inspektorat przekazał, że producenci niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu rozpoczęli procedurę jego wycofywania. "Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu" - zaznaczono.
Zalecenia dla konsumentów
W zaleceniach dla konsumentów wskazano, że "nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem". "W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - napisano.
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Jak rozpoznać zatrucie salmonellozą i ecoli?
Zatrucie pałeczkami salmonelli może objawiać się od 6 godzin po zjedzeniu skażonego mięsa do nawet od 3 do 7 dni. Objawy, które powinny zaniepokoić to: bóle brzucha, biegunka, gorączka, nudności i wymioty. Zjadając skażonego tatara, można zatruć się także baterią ecoli. Okres wylęgania choroby wynosi od 1 do 10 dni, zwykle 3-4 dni. Pierwszym objawem jest biegunka, często z domieszką świeżej krwi, kurczowe bóle brzucha, wymioty, umiarkowana gorączka. Objawy trwają przeciętnie 5-7 dni.
24@bialystokonline.pl