Sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach - tak najkrócej można zdefiniować carving. Pierwsze wzmianki o fantazyjnym, artystycznym wycinaniu owoców i warzyw pochodzą z Chin, z okresu panowania dynastii Tang (VII-X w.). W Tajlandii, uznawanej za kolebkę światowego carvingu, stanowi on element dziedzictwa narodowego. W celu propagowania i ochrony, fantazyjne rzeźbienie owoców i warzyw wprowadzono do kanonu zajęć szkolnych.
- Dekoracje z owoców tworzy się bazując na owocach egzotycznych. Dojrzewają one bardzo szybko i stają się soczyste, toteż najlepszym materiałem dla carvingowca są one wtedy, gdy są niedojrzałe - tłumaczył Paweł Sztenderski. Są to m.in. wszelkiego rodzaju arbuzy, melony i dynie a także papaja czy ananas. Ze względu na swoją wielkość są one wdzięcznymi owocami dla początkujących, takich jak uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Białymstoku.
Kurs Carvingu został zorganizowany w ramach projektu unijnego pt: "Szkoła kompetencji zawodowych". Zajęcia prowadził Paweł Sztenderski - Mistrz Polski i Złoty medalista Pucharu Polski w carvingu oraz Grzegorz Gniech - II Vice Mistrz Polski. Uczniowie pod ich okiem zgłębiali różne metody i techniki tworzenia finezyjnych dekoracji z owoców i warzyw. Podczas weekendowych warsztatów uczniowie poznali jedną z odmian sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach - carving tajski.
- Tę odmianę charakteryzuje lekkość wzorów, finezja, delikatność, motywy kwiatowe, ale także zwierzęta, głównie ptaki, ale także duże kompozycje zawierające mieszankę wyrzeźbionych owoców i warzyw z delikatną nutką liści i gałązek naturalnych - mówi Grzegorz Gniech. Aby wyrzeźbić misterną różą czy przyozdobić potrawę bukietem tulipanów z marchewki, carvingowiec posługuje się zwykle zestawem specjalnych noży do carvingu. W carvingu tajskim używa się tylko jednego noża tzw. tajskiego.
Rzeźbione owoce i warzywa idealnie nadają się do dekoracji stołów podczas wesela, bankietów ale również imprez okolicznościowych czy spotkań rodzinnych. Potrafią wprawić w zdumienie nawet najbardziej wymagających gości.