Podczas Restaurant Week zjeść będzie można dania specjalnie przygotowane na tę okazję. Festiwal to także szansa na odkrycie zupełnie nowych smaków.
Wybrane restauracje, festiwalowa cena
Do październikowej odsłony festiwalu zostało zaproszonych 17 starannie wyselekcjonowanych, najlepszych, autorskich restauracji z naszego miasta i okolic. Są to: Bistro Dobra Zmiana,
Cechowa, Cristal Restaurant & Bar, Dwa Światy, Esperanto, Inna Bajka Resto Wine, Kawelin, Koku Sushi Rynek, Kwestia Czasu, Maho Sushi, Oranżeria w Hotelu Branicki, Panteon Tawerna Grecka, Świętojańska 21, Tanoshii Japanese Restaurant & Sushi Bar, Tokaj, Trattoria Czarna Owca oraz Zamek w Tykocinie.
Każdy z lokali będzie oferował gościom specjalnie skomponowane trzydaniowe menu (przystawka, danie główne i deser) w festiwalowej cenie 49 zł.
Odkryj nowe smaki
Najbliższa edycja Restaurant Week skupia się na podróżowaniu. Można powiedzieć, że podróżujemy, aby jeść, ale też jemy, aby podróżować. O podróżowaniu przez jedzenie można napisać książkę. Można też wybrać się w kulinarną podróż, która może czekać tuż za rogiem. Warto pozwolić smakom zabrać się na wybrany koniec świata.
Wakacyjne destynacje to okazja do odkrywania nowych smaków, nieznanych dotąd dań, przygotowywanych wedle ściśle strzeżonych lokalnych receptur.
Specjalne menu
Restauracje przygotują gościom specjalne menu. Na przystawkę będzie można zjeść m.in. boczek z dzika gotowany metodą sous vide, podawany z jabłkiem kompresowanym i konfiturą z pigwy, tatar z łososia z awokado, czerwoną cebulą, papryką, limonką i oliwą bazyliową, krem z czerwonej fasoli z nutą śliwki i chipsem z suszonego schabu, pieróg z kaszanką węgierską z sosem z palonego masła czy carpaccio z polędwicy wołowej z tatarem z podsuszanych pomidorów, majonezem bazyliowym i pudrem z czarnych oliwek.
Wśród dań głównych są: policzki z wieprzowiny rasy iberico z kasztanami, borowikami aromatyzowanymi brandy, pasternakiem i chutneyem dyniowym, schab sous vide z kalafiorem, mlekiem kokosowym, kaszanką, dynią i ogórkiem małosolnym, paprykarz z królika z knedliczkami i pieczoną marchewką z boczkiem, stek z selera w marynacie ziołowej, polentą z kukurydzy i sosem z żurawiny czy domowe tagliatelle z aromatycznymi grzybami leśnymi.
Jeżeli chodzi o desery, wybrać można m.in. fondant czekoladowy z musem z kalafiora, sernik z gruszką i mleczną czekoladą, bezę włoską z praliną, pastę z japońskiej fasoli adzuki z wiśniami i ciastkiem cygaretkowym czy tartę limonkowo-cytrynową z bezą włoską i kwiatami jadalnymi.
Jak wziąć udział?
Żeby wziąć udział w Restaurant Week, trzeba złożyć rezerwację za pośrednictwem strony internetowej restaurantweek.pl. Należy wybrać "Białystok", następnie kliknąć w wybraną restaurację i postępować zgodnie z poleceniami. Po opłaceniu rezerwacji otrzymamy kupon rezerwacyjny na konkretny dzień i konkretną godzinę. Należy się z nim udać do lokalu.
Warto pamiętać, że na wizytę w danym miejscu mamy 90 minut. Po upływie tego czasu będą już czekać następni goście. To gwarantuje równe szanse na wymarzone doświadczenia restauracyjne dla każdego.
Na uczestników czekają też dodatkowe atrakcje. W konkursie zdjęciowym nagrodami są rejs do Włoch klasą business i kolacja w restauracji Osteria Francescana. Ponadto w ramach każdej rezerwacji na gości czeka festiwalowa woda.
To 12. edycja Restaurant Week. Festiwal odbywa się w 13 regionach, w ponad 30 polskich miastach. Każde z nich prezentuje unikatową kulturę restauracyjną.
Portal BiałystokOnline patronuje imprezie.
Szczegóły: Restaurant Week
anna.d@bialystokonline.pl