- Oferujemy nowoczesną kuchnię polską - mówi Piotr Raj, szef kuchni restauracji QuQuŁKA. - W karcie mamy wiele tradycyjnych dań, ale stawimy też na regionalne akcenty. Można u nas zjeść babkę ziemniaczaną na sosie grzybowo-śmietanowym. Podajemy także chrupiące sałaty z serem korycińskim, świeżymi warzywami, grillowaną brzoskwinią otoczone sosem winegret i paluszkami grissini.
Duży wybór dań
Na przystawkę można zjeść tatara wołowego lub śledzia w marynacie ziołowej. Jeżeli chodzi o zupy, w karcie są: zupa cebulowa z tymiankiem, lekka zupa krem z warzyw, krem z pieczonych pomidorów z bazylią oraz zupa rybna z nutą pomarańczy.
Coś dla siebie znajdą też wielbiciele ryb. Mogą zamówić grillowanego dorsza z puree z zielonego groszku, sosem cytrynowym i pomidorkami cherry z tymiankiem lub pieczonego łososia z risotto z ziołami i zieloną fasolką szparagową z czosnkiem.
Z dań mięsnych szef kuchni poleca pierś kaczki w tymianku z jabłkami i żurawiną podaną na kapuście modrej, a także polędwiczkę wieprzową z delikatnym sosem truflowym. W menu są także m.in. kotlet schabowy i pierś z kurczaka z dodatkami. Do wyboru goście mają też dwa rodzaje makaronów - jeden wegetariański ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzechem ziemnym, drugi - z owocami morza. Sałatki dostępne są również w kilku wariantach - z krewetkami i łososiem, z piersią kurczaka i wegetariańska.
Nie brakuje deserów - ciasta domowego, kremu brulle oraz lodów z dodatkami. Do picia można zamówić różne rodzaje kaw (również smakowe), herbat, napoje zimne, lemoniady czy soki wyciskane. Jeżeli chodzi o alkohole - bar proponuje szeroki wybór win białych i czerwonych, a także piwo z nalewaka czy butelkowe - wkrótce dostępne będzie też regionalne. Lokal może się też pochwalić firmowym drinkiem. "Ququłka" podawana jest z likierem ququłka, espresso, bitą śmietaną i spienionym mlekiem.
Ceny przedstawiają się następująco: tatar kosztuje 23 zł, zupy - 9-10 zł, ryba - 36-38 zł, dania mięsne - 26-36 zł, sałatki - 18-23 zł, a makarony - 25-28 zł.
Nowoczesny wystrój nawiązujący do natury
- Odwiedzają nas goście indywidualni, biznesowi, rodziny z dziećmi, a także goście zza wschodniej granicy - głównie z Białorusi - informuje Paulina Poteraj, kierownik ds. gastronomii hotelu ibis Styles Białystok. - Atutem hotelu, jak i restauracji QuQuŁKA, jest lokalizacja - położenie w ścisłym centrum miasta. To dobre miejsce wypadowe do zwiedzania Białegostoku. Wielu gości korzysta też z karty lojalnościowej sieci AccorHotels, do której należy hotel ibis Styles Białystok.
W restauracji wydawane są także śniadania hotelowe. Wygodna forma bufetu szwedzkiego pozwala samodzielnie skomponować posiłek. W menu są zarówno dania ciepłe - jajecznica, parówki, naleśniczki, a także bufet zimny - wędliny, pasztety czy sery. Ponadto - owoce, desery, kawa, herbata i soki. Śniadania serwowane są od poniedziałku do piątku w godz. 6.30-10.00, a w weekendy - w godz. 6.30-11.00. Mogą na nie przyjść także goście z zewnątrz.
Dostępne jest również menu dziecięce. Z myślą o najmłodszych przygotowano: rosół z lanymi kluseczkami, zupę pomidorową z ryżem, filet z kurczaka z frytkami czy chrupiący filet z dorsza.
Restaurację QuQuŁKA wyróżnia nowoczesny wystrój. Dominuje biel, przełamana szarościami, zieleniami i czernią. Wystrój lokalu nawiązuje do wystroju całego hotelu – ściany ozdabiają ptaki, kolorystyka współgra z naturą. Jest też kącik dziecięcy.
W lokalu zmieści się 60 osób. Można zorganizować w nim oraz w salach konferencyjnych spotkania biznesowe, chrzciny, komunie, bankiety czy uroczyste kolacje.
Restauracja QuQuŁKA działa na parterze hotelu ibis Styles Białystok przy al. Piłsudskiego 25, jest czynna w godz. 12.00-22.00 (zamówienia są przyjmowane do godz. 21.30). W piątek i sobotę lokal jest otwarty do godz. 23.00. Bar działa codziennie w godz. 12.00-23.00.
anna.d@bialystokonline.pl