Często przedświąteczna gorączka powoduje, że kupujemy dużo żywności, której ostatecznie nie damy rady przejeść. Dlatego możemy podzielić się nadwyżką, poprzez przyniesienie jej do Jadłodzielni.
W święta można było przynosić produkty własne, ale teraz - po świętach Jadłodzielnia nie przyjmuje żadnych wyrobów i przetworów własnych, np. ciast, zup w słoikach, sałatek, marynat. Ponadto w Jadłodzielni nie przyjmuje się:
- produktów napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików;
- produktów nadpsutych i przterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka;
- surowego mięsa oraz produktów na jego bazie, np. tatar;
- surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciasta z kremem, śmietaną, domowe majonezy;
- produktów niepasteryzowanych, surowego mleka i wyrobów mlecznych;
- produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek;
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 min,
alkoholu i środków odurzających.
To co można przynieść? W Jadłodzielni można pozostawić:
- żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonego na opakowaniu;
- żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – "najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – "należy spożyć do";
- produkty zapakowane fabrycznie;
- produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach);
- zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze;
- warzywa i owoce;
- ryby w próżniowych "fabrycznych" opakowaniach;
- produkty w zamkniętych opakowaniach – konserwy, słoiki;
- sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
Główną ideą Jadłodzielni jest zapobieganie marnotrawstwu żywności. Z danych Eurostatu wynika, że w Polsce marnuje się około 9 mln ton żywności rocznie. Jej wartość sięga około 50 zł miesięcznie na każdego obywatela.
Jadłodzielnia jest miejscem do którego wszyscy mieszkańcy Białegostoku mogą przynosić nadwyżki żywieniowe. W Jadłodzielni możemy nie tylko zostawić żywność, ale również poczęstować się tym, co w niej zostawili inni. Lokal mieści się przy ul. Krakowskiej 1 w Białymstoku. Jadłodzielnia jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-18.00, a także w soboty w godz. 9.00-14.00.
malwina.witkowska@bialystokonline.pl