W sobotę (5.06) tłumy osób brały udział w festiwalu. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich konkurowały na smak, wdzięk, artyzm i gospodarność. Najlepsze z nich wyłonione na szczeblu regionalnym wezmą udział w wielkim finale w Warszawie we wrześniu.
Dzięki temu wydarzeniu możliwa jest dbałość o lokalną kulturę i tradycję.
- Takie inicjatywy przyczyniają się do rozwoju regionu. Bo ten rozwój to nie tylko napływający turyści, to również my sami, którzy pozyskujemy wiedzę, co można gdzie zobaczyć, zjeść, to utożsamianie się z naszym regionem, to lokalny patriotyzm. Dlatego warto wspierać KGW, które ratują od zapomnienia smaki dawnych potraw. W podlaskiej kuchni wyjątkowa jest prostota, wyrazistość, smak i różnorodność – podkreśliła Wiesława Burnos, członek zarządu województwa.
Supraska edycja Festiwalu przygotowana została w myśl zasady: "dla każdego coś dobrego". W programie znalazły się pokazy kulinarne połączone z degustacją, warsztaty, panele dyskusyjne. Nie zabrakło stref aktywności i zabawy dla rodzin oraz koncertów. W ramach jarmarku produktów regionalnych lokalni producenci, rolnicy, rękodzielnicy i Koła Gospodyń Wiejskich mieli okazję prezentować i sprzedawać swoje wyroby.
Przeważał smak tradycyjnych potraw, w przygotowaniu których panie z Kół Gospodyń Wiejskich nie mają sobie równych. Do spróbowania były kartacze, biebrzańska kiszka, zaguby, hałuszki, kakory, a także sibrzaki.
Finałem festiwalu było wyłonienie zwycięzców w czterech kategoriach konkursowych. Nagrody najlepszym wręczyła Wiesława Burnos.
W konkursie na Miss Wdzięku do 45l wygrała Maria Magdalena Turska, publiczność wybrała Annę Nikitiuk. W wyborach Miss Wdzięku 45l+ wygrała Agnieszka Malec, faworytką publiczności natomiast została Anna Kulesza. W kategorii artystycznej pierwsze miejsce zajęło KGW Kalina w Plancie, publiczność urzekły działania KGW w Smolance. W konkursie na kobietę gospodarną i wyjątkową zwyciężyło KGW Miód Maliny w Kurianach, a w kategorii kulinarnej publiczność wybrała KGW Magnolia w Pokaniewie za bliny litewskie, a kubki smakowe jury podbiło ciasto Marcinek Białowieski przygotowane przez KGW TeraMiśki w Budach.
Festiwal zaczął się pod koniec maja i potrwa do 25 września, kiedy to na PGE Stadionie Narodowym, planowana jest uroczysta gala finałowa. Poznamy wówczas laureatów ogólnopolskich.
anna.kulikowska@bialystokonline.pl