W trakcie festynu będzie można zobaczyć pokaz wędzenia mięs, wypieku sękacza oraz tłoczenia oleju lnianego w drewnianej prasie, a także prześledzić cykl produkcyjny w leśnej bimbrowni. Oprócz wystawców sprzedających regionalne specjały w białostockim skansenie pojawią się również twórcy, prezentujący ludowe rękodzieło. Ponadto zostanie przeprowadzony konkurs na najlepszą pieczonkę podlaską, w którym jurorami będą osoby z publiczności.
Przybywający na festyn będą mogli również zobaczyć ekspozycje we wnętrzach zabytkowych budynków. W trakcie imprezy wystąpią zespoły folklorystyczne, spośród których wyłonieni zostaną reprezentanci Białostocczyzny na przyszłoroczny Ogólnopolski Festiwal Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu nad Wisłą.
W ramach festynu odbędzie się też Piknik Wołowy, zorganizowany przez Podlaską Izbę Rolniczą, promujący mięso wołowe i jego przetwory. W hali namiotowej, usytuowanej na terenie skansenu, będzie można m.in. posłuchać prelekcji na temat produktów z mięsa wołowego, spróbować kulinarnych specjałów, a także uczestniczyć w różnych grach, zabawach i konkursach z atrakcyjnymi nagrodami.
Festyn rozpocznie się o godz. 11 i potrwa do 17.