Do wywodzącej się z Wysokiego Mazowieckiego Mlekovity od 1 lipca oficjalnie dołączą kolejne podmioty: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Ostrowcu Świętokrzyskim oraz Kaliska Spółdzielcza Grupa Producentów Mleka w Kaliszu. Tym samym grupa rozszerzy liczbę zakładów produkcyjnych skupionych pod szyldem Mlekovity do 22. Połączenie ma wzmocnić potencjał rynkowy oraz przerobowy włączonych podmiotów.
– Stale dokonująca się koncentracja produkcji i przetwórstwa sprawia, że sektor mleczarski staje się coraz bardziej wyspecjalizowany. Jednym z niezbędnych ku temu kroków jest konsekwentna i przemyślana konsolidacja. Ta właśnie przeprowadzana pozwala na dalsze niezakłócone funkcjonowanie zakładów w Ostrowcu Świętokrzyskim i Kaliszu, w tym zapewnienie odbioru surowca dotychczasowym producentom mleka – mówi prezes zarządu grupy Mlekovita Dariusz Sapiński.
Zakład w Ostrowcu Świętokrzyskim będzie specjalizował się w produkcji m.in. twarogów, masła czy śmietany. Natomiast specjalizacja produktowa w Kaliszu to przede wszystkim asortyment serów twarogowych i śmietankowych.
– Dążymy do bycia firmą globalną. W związku z tym jesteśmy strategicznie otwarci na ekspansję poprzez rozwój w ramach zwiększania liczby spółdzielni w grupie Mlekovita i niezmiennie zapraszamy do połączenia z nami dobre i rentowne spółdzielnie - dodał prezes.
malwina.witkowska@bialystokonline.pl