Piknik nawiązywać będzie do prac polowych i gospodarskich na dawnej wsi podlaskiej. Najważniejszym punktem programu jest pokaz kopania ziemniaków motykami oraz kopaczką konną i tłoka - zbieranie ziemniaków za kopaczką z udziałem widzów. Po tym następuje bronowanie kartofliska broną konną.
Na terenie skansenu odwiedzić będzie można też stoiska gastronomiczne z tradycyjną kuchnią regionalną, prezentowaną przede wszystkim przez gospodarstwa agroturystyczne z doliny Bugu. W trakcie festynu odbywać się będą koncerty zespołów folklorystycznych i kapel ludowych. Zaplanowane są też konkursy z nagrodami. Będą to ziemniaczane zabawy np. obieranie ziemniaków na czas, ale także proste i tradycyjne gry i zabawy dla dzieci i rodziców. Również na dzieci czeka konkurs plastyczny.
Festynowi towarzyszą pokazy zanikających dziś prac domowych i gospodarskich: praca kowala, obróbka lnu, tkanie na krosnach, przędzenie na kołowrotku, obróbka ziarna w stępie i na żarnach w młynie wodnym, strzyżenie owiec, praca dekarzy - kręcenie snopków, skubanie gęsi i darcie pierza, ręczny wyrób masła i śmietany oraz serów, szatkowanie kapusty oraz udeptywanie jej w beczce do kiszenia i wiele innych. Zobaczyć będzie można pokaz pracy zabytkowych silników spalinowych z kolekcji działu techniki rolniczej.
Niecodzienną atrakcją będą stoiska prezentujące przygotowania zapasów do spiżarni na zimę, a także degustacja specjałów podlaskich z naszej kuchni polowej tj. placków ziemniaczanych, babki ziemniaczanej, kiszki ziemniaczanej, bigosu, zupy kartoflanki, pokrzywowej, dyniowej, piwa jałowcowego, naparów ziołowych, chleba razowego, topinamburu. Na kartoflisku będzie ognisko do pieczenia kiełbasek i ziemniaków. Przez cały dzień będzie można również zwiedzać muzeum.
Impreza potrwa w godz. 11.00-17.00.
Zobacz też: Jesień w polu i zagrodzie
anna.d@bialystokonline.pl