Spotkanie w ramach "Ciekawi świata" odkryje tajemnicę czarnego chleba. Ewa Wołkanowska-Kołodziej opowie też o kaszy kartoflanej i miłości do kartofli w ogóle, a także o tym, dlaczego litewski minister zdrowia chciał wprowadzić wyższy VAT na słoninę i czemu na wileńskim weselu nie można jeść rosołu.
Będzie można się także dowiedzieć, jaki jest wpływ kołdunów na relacje polsko-litewskie. Litwa słynie też z niecodziennych smaków - choćby ogórków z miodem i zupy poziomkowej. Plotka głosi, że do Unii Europejskiej weszła dzięki cepelinom.
Ewa Wołkanowska-Kołodziej to wilnianka, na stałe mieszkająca w Polsce. Ukończyła Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Warszawskiego oraz Polską Szkołę Reportażu. Za swoje reportaże społeczne była trzykrotnie nominowana do nagrody Grand Press i nagrody Newsweeka im. Teresy Torańskiej. Razem z mamą, śp. Genowefą Wołkanowską, znaną na Litwie kucharką, wydała książkę "Wilno. Rodzinna historia smaków". Książkę będzie można kupić podczas spotkania.
Odbędzie się ono we wtorek (16.05) w kawiarni Fama. Początek o godz. 18.00.
Portal BiałystokOnline patronuje imprezie.
Szczegóły: Ciekawi świata - spotkanie z Ewą Wołkanowską- Kołodziej
anna.d@bialystokonline.pl