Od 15 grudnia ubiegłego roku do 21 listopada tego roku Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Białymstoku przeprowadził w naszym regionie łącznie prawie 2 tys. kontroli firm (rzeźni, chłodni składowych, zatwierdzonych zakładów przetwórstwa spożywczego, zakładów transportujących środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego oraz zajmujących się transportem zwierząt do 8 godzin, punktów skupu zwierząt, a także przedsiębiorstw pośredniczących w obrocie zwierzętami).
- Ujawniono 3 przypadki nielegalnej produkcji wędlin oraz jeden przypadek nielegalnej sprzedaży zwierząt i prowadzenia transportu bez wymaganej rejestracji. W 2 przypadkach podmioty zostały ukarane przez inspektorów IW łączną sumą 19,5 tys. zł. W pozostałych 2 przypadkach konieczne było nawiązanie współpracy z organami ścigania. Informacje o prowadzeniu nielegalnej działalności pochodzą głównie od obywateli. Niemniej jednak działalność taka jest często wykrywana w trakcie przeprowadzanych kontroli podmiotów – wyjaśnia Janusz Stolarski, starszy inspektor weterynaryjny ds. bezpieczeństwa żywności z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Białymstoku.
Ponadto, jak informuje Stolarski, nieprawidłowości w sprawdzanych firmach dotyczyły w dużej mierze nadzoru właścicielskiego, tj. nieprzestrzegania zasad higieny, braku realizacji harmonogramu badań mikrobiologicznych oraz wymagań strukturalnych.
Po przeprowadzeniu kontroli inspektorzy nałożyli na firmy 20 kar pieniężnych, w tym 11 na zakłady uboju, 7 na zakłady przetwórstwa i 2 na pośredników w obrocie zwierzętami na sumę prawie 10,5 tys. zł.
dorota.marianska@bialystokonline.pl