Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że podczas działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj z partii wymienionej poniżej. Spożycie zakwestionowanego produktu, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, może prowadzić do zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów zaleca się natychmiastowy kontakt z lekarzem.
Objawy zatrucia pałeczkami Salmonella:
- biegunka (czasem z krwią), nudności, wymioty,
- bóle brzucha, gorączka, dreszcze,
- osłabienie, odwodnienie (suchość w ustach, mało moczu).
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj
Numer partii: A3PL08121309
Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025
Kod kreskowy: 5 987463 142650
Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa
Działania podjęte przez inspekcję:
W dniu 28.01.2025 przeprowadzono kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A. Kałużni, zlokalizowanym w Przyczynie Dolnej 63B, 67-400 Wschowa (WNI 08125901). Ustalono, że jaja pochodziły z kurników A, B i F w łącznej ilości 90 697 sztuk. W związku z wykryciem zagrożenia wprowadzono zakaz wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących z wymienionych kurników do czasu uzyskania wyników badań laboratoryjnych.
24@bialystokonline.pl