Pradawna sztuka zielarstwa była podstawą medycyny wiele lat temu. Lecznicze właściwości tych roślin nie wygasły jednak wraz z upływem czasu. Zapomniane, traktowane obecnie jako chwasty mogą pomóc nam uporać się z wieloma dolegliwościami zdrowotnymi. Poznaj cztery magiczne zioła, które rosną w naszym rejonie.
Przytulia czepna
Przytulia stosowana była już w czasach starożytnych, jako lekarstwo na silne wyczerpanie i osłabienie organizmu. Stosowano ją także do leczenia ran, oparzeń i wszelkiego rodzaju dolegliwości skórnych. Poznamy ją po charakterystycznych haczykowatych, sztywnych włosach, którym zawdzięcza ona swoją nazwę. To właśnie one sprawiają, że roślina na przyczepia się do odzieży i sierści zwierząt. Znajdziemy ją na polach, łąkach, w lasach, a nawet w parkach i ogrodach już od wczesnej wiosny (marzec, kwiecień) aż do jesieni.
Po zebraniu przytulii należy ją wysuszyć w zacienionym miejscu. Gdy zasuszona roślina zacznie rozpadać nam się w palcach, trzeba rozkruszyć ją na drobny susz, zamknąc w szczelnym słoju i przechowywać w ciemnym pomieszczeniu. Przygotowanie naparu jest bardzo proste. Łyżeczkę suszu zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut do zaparzenia. Tak przygotowana herbata dostarczy naszemu organizmowi takich składników jak: flawonoidy, taniny, antrachiniony, kwasy polifenolowe, glikozydy, saponiny, krzemionka oraz liczne sole mineralne.
Przytulią powinny zainteresować się chociażby osoby zmagające się ze schorzeniami układu limfatycznego. Napar z tej rośliny stymuluje przepływ limfy, niesie naszemu organizmowi wsparcie w przypadku powiększonych węzłów chłonnych, mononukleozy zakaźnej, anginy czy zapalenia migdałków. Ponadto, ziele przytulii poprawia krążenie krwi, wspomaga leczenie żylaków, hemoroidów, miażdżycy i dolegliwości związanych z łagodnym przerostem prostaty.
Pokrzywa
Pokrzywę znajdziemy dosłownie w każdym zakątku w naszej okolicy. Ta pozornie odstraszająca swoimi właściwościami parzącymi roślina ma wiele cudownych właściwości. Pędy pokrzywy bogate są między innymi w znaczne ilości witamin A, B (w tym B1, B2, B3 i B5), C i K, minerały takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, krzem, mangan, miedź, cynk, czy selen, kwasy organiczne, kwasy tłuszczowe, karotenoidy, flawonoidy, aminy, garbniki, a także alkaloidy, fitosterole, lektyny, aglutyniny oraz chlorofil.
Sposób zbierania i przygotowywania naparu z pokrzywy jest dokładnie taki sam jak w przypadku przytulii. Herbatka pokrzywowa ma właściwości antyseptyczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a nawet antynowotworowe. Regularne spożywanie naparu poprawia też trawienie, wspiera układ moczowy, pobudza produkcję hemoglobiny i obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Pokrzywę możemy stosować także zewnętrznie chociażby do przemywania ran. Przygotowana z niej płukanka ma zbawienne działanie na nasze włosy, pobudza ich porost i dostarcza im niezbędnych składników odżywczych. Ponadto, stosowana jest także w leczeniu trądziku pospolitego, łojotoku i łupieżu.
Mniszek lekarski
Potocznie nazywamy go mleczem. Rośnie nawet na trawnikach przed miejskimi blokami. Znajdziemy go także w lesie i na polach. Herbatka z mniszka ma działanie oczyszczające krew, napotne i moczopędne. Regularnie stosowana wspomaga także trawienie. Napar należy przygotować z rozdrobnionych lub zmielonych korzeni tej rośliny. Czubatą łyżeczkę proszku zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na noc, a następnie podgrzewamy aż do zagotowania i przecedzamy. Najlepiej spożywać go rano, na czczo.
Lecznicze właściwości wykazują w zasadzie wszystkie części tej rośliny. W liściach i żółtych kwiatach znajdują się niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu sole mineralne, takie jak potas, magnes, siarkę i krzem i witaminy (zwłaszcza znaczne ilości witaminy C). Korzenie bogate są w inulinę, fruktozę, kwasy organiczne, trójterpeny, garbniki, flobafeny oraz olejek eteryczny. Co ciekawe, żucie świeżych łodyg może bezboleśnie rozpuścić kamienie żółciowe.
Stokrotka
Drobne, śliczne kwiatki idealne są do zaplatania pięknych wianków. Okazuje się jednak, że mają także sporo właściwości zdrowotnych. Możemy z nich przygotować napar lub odwar. Do sporządzenia naparu wystarczy nam niewielka ilość wysuszonych kwiatów. Zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy do zaparzenia, na 15 minut. Napar powinno się spożywać trzy lub cztery razy dziennie. Odwar wykonujemy w bardzo podobny sposób. Małą ilość kwiecia zalewamy letnią wodą i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy przez 5 minut. Następnie ciecz należy przecedzić i pić kilka razy dziennie.
Właściwości lecznicze stokrotek, to między innymi: wsparcie pracy wątroby i nerek, poprawa trawienia, wsparcie w walce z kaszlem, przeziębieniem i podrażnieniami skóry oraz działania wspomagające dla całego organizmu. Jako kosmetyk, stosowana może być do pielęgnacji skóry trądzikowej.
24@bialystokonline.pl