W popularnym programie emitowanym w telewizji TVN znana restauratorka odmienia lokale w całym kraju. Magda Gessler przyjechała też na Podlasie, a dokładnie do Knyszyna. O pomoc poprosili ją Marek i Agnieszka, którzy prowadzili Bar u Marka, mieszczący się przy rynku.
Marek i Agnieszka mieszkali wiele lat w Niemczech, gdzie oboje ciężko pracowali, oszczędzając każdy grosz. Jak każde małżeństwo, marzyli o dziecku. Kiedy jednak okazało się, że ich synek urodził się chory, postanowili dla jego dobra zmienić klimat i wrócili do Polski, do rodzinnej miejscowości Marka, Knyszyna. Chociaż Marek nigdy nie pracował w gastronomii, założył optymistyczny scenariusz i sukces w prowadzeniu lokalu. Postawił na kebab i zapiekanki. Niestety - chętnych nie było. Zatrudnione kucharki z własnej inicjatywy zaproponowały zmianę menu, na lokalne potrawy. Niewielki bar wciąż nie przynosił dochodów, a wszelkie pomysły na poprawę sytuacji zostały wyczerpane. Pomysłem ostatniej szansy było wezwanie na pomoc Magdy Gessler. Restauratorka zmieniła menu lokalu, wystrój i nazwę. Kiedyś był Bar u Marka, teraz - Kugel. Lokal serwuje kuchnię żydowską i regionalną.
Jak będzie wyglądała rewolucja w knyszyńskim lokalu? Przekonać można się będzie już w czwartek (18 lutego) o godz. 21.30. Odcinek otworzy nowy, 13. już sezon programu "Kuchenne rewolucje".
Po pomoc Magdy Gessler zgłaszają się restauracje z całej Polski. Znana restauratorka analizuje sytuację i problemy. Próbuje potraw, testuje umiejętności kelnerów i higienę pracy. Potem proponuje zmiany. Ponownie otwiera restaurację, a zaproszeni goście próbują nowych dań. Po kilku tygodniach Magda Gessler wraca zobaczyć, jakie postępy poczyniono i czy jej "kuchenne rewolucje" przyniosły oczekiwany efekt.
anna.d@bialystokonline.pl